Logeerplezier en oudejaarstradities met beiaardmuziek in de toren van Goedereede

Altijd is de toren van Goedereede te zien, vandaag 31 december 2014
Altijd is de toren van Goedereede vanuit de omgeving te zien, vandaag 31 december 2014

Soms zijn er tradities die zo mijn aandacht trekken, dat ik ze niet uit mijn hoofd kan zetten en ze niet wil missen. Ik wil die traditie dan zo graag mee beleven. Dat is vandaag ook het geval. Lees maar mee in de Blaeuwe Stapper, (de toeristenkrant van Goeree-Overflakkee):

Dinsdag 30 december is er van 19.00-20.30 uur ‘Open toren’ in de Goereese Toren in Goedereede met schitterend uitzicht over het oude stadje. De beiaard zal te horen en te zien zijn, en op de begane grond wacht u een beker warme chocolademelk”.

Wat lijkt me dit leuk mee te maken! Het is feest in ons huisje want Lizzie en Sara komen logeren. Wie weet nemen we hen mee daar naar toe. Het is echt bijzonder om te zien hoe prachtig Sara en Lizzie met elkaar om gaan.

Sara de grote zus van vier en een half jaar en Lizzie die één en een half jaar oud is, wat spelen ze lief samen.  Wat is het heerlijk dat ze elkaar hebben. Het is een prachtig koppel, ze begrijpen elkaar. Lizzie kopieert zoveel van Sara en Sara houdt rekening met haar zusje, ze helpt haar veel. Natuurlijk zijn er ook de nodige gezonde kleine strubbelingen.

Het is feest, samen lekker eten
Het is feest, samen lekker eten

Vandaag heb ik Lizzie naar de crèche gebracht en toen ik haar haalde straalde haar hele snoetje, ik was er door geroerd. Zo alleen met Sara heb ik veel met haar kunnen doen. Fantasie spelletjes spelen, “Oma, zullen we schooltje spelen?” Kleuren, werken in het boek met opdrachten, en er was ook nog tijd om samen een kerststukje te maken. Sara mocht helpen met het dennengroen in de oase te steken en dit met rode balletjes versieren.

Nu zitten ze samen in hun pyjama bij mij op schoot. Lekker even voorlezen. Het worden de verhalen van het kerstfeest. We genieten alle drie zo heerlijk, kostbare momenten. Samen mogen ze vannacht in het kleine kamertje slapen.

Ik heb Lizzie al uitgelegd dat haar bedje hier staat en dat Sara in het grote bed slaapt. Ze kijkt met grote oogjes en het lijkt er echt op dat ze het begrijpt. Lizzie krijgt nog een flesje voor het slapen gaan. Alle rituelen zijn gedaan en Lizzie gaat zo heerlijk liggen met haar knuffeltjes. Ook Sara nestelt zich met haar poppetjes in bed. Sara vertelt Lizzie nog een heel kort verhaaltje maar al direct na twee zinnetjes is het stil, muisstil, ze slapen! Niks geen heimwee naar thuis.

Wat ging het goed vannacht, ze hebben de hele nacht doorgeslapen en ze hebben ook nog lang uitgeslapen! Dit wordt een fijne dag. Spelen, naar de bibliotheek in Ouddorp en lekkere oliebollen bij de bakker kopen. Na het eten horen we al mooi beiaardmuziek. We willen met hen naar de toren van Goedereede gaan. Lizzie zit boven op de schouders van opa en Sara geniet van de mooi verlichte toren en de spanning van de donkere avond. Vanaf dat ze erg klein was hebben we zo vaak naar de liedjes van het carillon geluisterd en de toren en de molen van Goedereede bejubeld. Ook nu luisteren we samen naar dit mooie geluid. Maar, wie zien we daar aankomen? De gezichtjes stralen als ze hun mama zien die hen komt halen. Tot zaterdag lieverds, dan komen jullie nog een nachtje slapen.  Die toren die beklimmen we zeker weer eens met jullie! Het is vreemd stil en leeg als ze vertrokken zijn, ik moet er altijd weer even aan wennen.

links: het driedelige touw in de toren om de grootste klok met de hand te luiden.  Rechtsboven: de wenteltrap om de toren te beklimmen. Rechtsonder: het carillon en klokken.
Links: het driedelige touw in de toren om de grootste klok met de hand te luiden.
Rechtsboven: de wenteltrap om de toren te beklimmen.
Rechtsonder: het carillon en klokken.

We lopen nu snel door, want wij willen nog wel de oudejaarstraditie van de ‘Open toren’ meemaken. Als we de mooi verlichte grijze vierkante stenen kerktoren van de Catharinakerk binnen gaan ruiken we warme chocolademelk. Een groepje mensen zit hier te genieten van deze ruimte en de beiaardmuziek.

Wij beklimmen gelijk de 217 treden van deze oude toren die gebouwd is tussen 1467 en 1512. Van 1552 tot 1912 deed de toren dienst als lichtbaken voor de scheepvaart. In het begin werd er licht gemaakt door middel van open kolenvuur.

Vanaf 1834 werd op 45 meter hoogte een lichthuis en een optiek geplaatst. In 1908 werd dit een draaiend optiek en in 1912 werd de vuurtoren gedoofd omdat de Vuurtoren Westhoofd in Ouddorp in gebruik werd genomen. Tot 1924 heeft er in plaats van het grote licht een geleidelicht op de toren gestaan en sinds 2013 is er weer zo’n mooi geleidelicht op deze toren te bewonderen. Vanuit ons huisje hebben wij hier het uitzicht op. In de toren hangen twee klokken en een carillon van 52 klokken. Bij de restauratie van 1973 tot 1978 is de toren teruggebracht in zijn oorspronkelijke staat.

Mijn oog trekt naar boven, naar de mooie stenen bogen van de gewelven, wat is dit een prachtig kunstig staaltje werk! We horen de klokken luid klinken en we bewonderen de grote Maria klok met de 52 klokken van het carillon.

De stadsbeiaardier van Goedereede Jan Bezuyen.
De stadsbeiaardier van
Goedereede de heer Jan Bezuijen.

Ik kom bij de ruimte waar de stadsbeiaardier de heer Jan Bezuijen het carillon zo prachtig mooi bespeelt. Ik hoor romantische muziek van Mozart. Stil staat men hier te genieten. Ook zie ik dat iemand een verzoeknummer indient waar zeer positief op wordt gereageerd.

Helemaal boven op de toren is het uitzicht adembenemend mooi!

Wat een lichtjes zijn er rondom ons te zien. In de verte zien we de Maasvlakte en dichtbij herkennen we veel van deze omgeving. Ik zie de stralen van twee vuurtorens. Dit alles is een fantastisch mooi gezicht. Het is niet echt koud en het uitzicht is zo helder mooi.  Wat is dit bijzonder genieten. Maar het wordt tijd om weer naar beneden te gaan.

Zicht op Goedereede bij avond
Zicht op Goedereede bij avond vanaf de bovenkant van de toren

Hier worden we getrakteerd op een beker heerlijk warme chocolademelk. Beneden is het lekker warm en gezellig. Ik hoor vertellen dat de klok zopas om acht uur met de hand is geluid. Dit is traditie zo rond oudjaar en ook met Kerst. De Maria klok wordt altijd drie maal geluid als er een begrafenis vanuit deze kerk is. Dit wordt gedaan bij aanvang van de dienst, als de begrafenisstoet onderweg is naar de begraafplaats en als men na afloop weer terug in de kerk komt.

Het is mooi om al deze gebruiken te horen die zo tekenend zijn voor deze omgeving. We zijn een beetje onder de indruk van dit alles en we worden er stil van. Het is nu ook werkelijk stil, de beiaardmuziek is gestopt. Als we naar huis lopen klinkt er ander geluid. Ik hoor al vuurwerk knallen.

Het is vandaag  31 december, alle sneeuw is gesmolten en het is zacht weer, helemaal niet koud. Freek maakt foto’s in Goedereede. Hij loopt langs de nostalgische straatjes en het plein midden in het stadje. Ook koopt hij nog wat oliebollen in het bakkerswinkeltje dat doet denken aan heel vroegere tijden. Aan een deel van de winkel is te zien dat dit vroeger in 1850 de woonkamer was.  De open haard aansluiting en een bedstede zijn in tact gelaten. Zelfs de koekjes en snoepjes uit grootmoeders tijd zijn hier te koop. Het belletje rinkelt zoals het vroeger was. Wat een aardigheid is het om hier je brood te kopen!

Bakkerswinkel de Vries, Pieterstraat in Goedereede
Bakkerswinkel de Vries, Pieterstraat in Goedereede

Vanmiddag werk ik in onze tuin. Heel wat kruiwagens met tuinafval heb ik al weggebracht. Ondertussen hoor ik heel zware donkere harde knallen van carbid schieten. Ook een traditie dat past bij vandaag en deze omgeving. Om 12 uur vannacht lopen we nog eens naar het plein van het stadje. Eerst is het nog rustig maar na een poosje wordt er enorm veel kleurig vuurwerk afgeschoten.  Het lijkt wel oorlog! De knallen zijn zwaar hard en veel. Goedereede kan er wat van! Dat had ik niet gedacht van deze nostalgische plaats. Ook zien we in een grote bak een enorme stapel kerstbomen waar het vuur in gaat. Dit alles bij elkaar is een prachtig gezicht. 

2015-01-01_01.00.22[1]
Vuurwerk in Goedereede.
 

Het jaar 2015 wordt  welkom geheten en we wensen elkaar alle goeds.

[Deze site volgen? Klik op volg in de zwarte balk bovenin]

Een gedachte over “Logeerplezier en oudejaarstradities met beiaardmuziek in de toren van Goedereede

  1. Dag Anneke, iedere keer is het genieten om jou verhalen en de mooie foto’s, ga zo door en veel succes
    hartelijke groeten Jan en Janny Bezuijen

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s