Een witte wereld in de Oosterpolder

Het is zaterdag 24 januari 8 uur. We worden wakker en zijn blij verrast als we naar buiten kijken. “Sneeuw, een witte wereld, fantastisch,” zeggen we tegen elkaar. We willen snel naar buiten. Foto’s maken in die wondermooie witte wereld. Jas aan, naar buiten en binnen vijf minuten lopen ligt daar al het Oude Stroomdallandschap van de Hunze. Eens, lang geleden in het einde van de ijstijd was de Hunze een brede kolkende stroom die het ijswater naar de zeekust afvoerde. Al in de Middeleeuwen verdwenen grote delen van deze wilde rivier en later hebben de Drenten de Hunze in een keurig maar saai kanaal veranderd. Toch zijn er nog sporen van de oude meanderende Hunze te zien. Het wandelpad gaat voor een deel door weilanden die modderig zijn en verder over half verharde paden. Er is een laarzenpad en in de Oosterpolder liggen een aantal petgaten die door vervening zijn ontstaan.  Een deel van de polder staat  in de winter onder water. Dit is altijd mooi, 60 broedvogelsoorten hebben dit gebied ontdekt. Ja, er valt hier altijd wel iets moois te beleven.

We lopen langs het zandpad naar de polder.
We lopen via deze zandweg, die vroeger bij een borg uitkwam, straks rechtsaf  de polder in.

Maar nu, zo vroeg op de zaterdagmorgen is het nog stil. De witte wereld lijkt ongerept. Prachtig, een ragfijn witte vliesdeken ligt er op de uitgebloeide hortensia in onze tuin. De stille Ruigelaan is nu helemaal wit. Ik ben verbaasd dat ik al heel wat voetstappen zie. Ja, iedereen is blij met deze onverwachte witte wereld.  Veel mensen willen er op uit. Naar buiten, wandelen, om je heen kijken.  De sneeuw kraakt onder je voeten, zo’n heerlijk geluid en alle verdere geluiden zijn gedempt. De bomen en takken zijn met een witte donslaag versierd. Wat is het uitzicht nu mooi. Zo anders, in de verte zie ik het bosje waar de eendenkooi vroeger was. En het weiland met de kreupelbosjes waar ik vaak damherten ontdek. Ze kijken me dan zo stil met opgeheven kop en grote ogen aan.

De bomen op de achtergrond zijn de oude eendenkooi
Het looppad op de dijk in het moerasland. De bomen op de achtergrond zijn onderdeel van de oude eendenkooi.

We gaan het klaphekje door . Meestal is het op dit groene graspad zompig. Nu is de grond bevroren en met de sneeuw is het goed begaanbaar. Toen we hier gisteren op de late namiddag liepen zat alles onder een dikke laag rijp. Dat was een schilderachtig gezicht. De contouren van takken, gras, ja alles was zo mooi zichtbaar. Jammer dat het te laat was om foto’s te maken. Maar nu is het ook feest. Vrolijke uitgelaten honden spelen in de sneeuw. Ook zij zijn blij met deze mooie witte wereld!

Het ijs in de sloten lijkt wel fondant. Over sporen van eenden of vogels ligt een laagje water. Nu lopen we op het laarzenpad over de dijk.  Het verleden van vroeger komt hier duidelijk dichter bij.  Verderop zie ik ondergelopen land. Altijd is het daar in de winter nat. Een mooi gezicht met die witte sneeuw. Het is hier onbewoonbaar gebied, er is geen huis te zien. Wat kronkelt dit pad mooi, het uitzicht is steeds weer nieuw.

Boven: In de verte een grote vlakte als waterberging. Onder: op de ventweg is net een sneeuwveegauto geweest.
Boven: In de verte een grote vlakte die als waterberging gebruikt wordt. Dat gebeurde honderden jaren geleden ook, wanneer de Hunze het water niet naar de zee kon afvoeren.
Onder: We lopen weer terug naar huis. Op de ventweg is net een sneeuwveger auto geweest.

Door de veengrond hebben de bomen weinig houvast. Ik zie omgevallen bomen. We lopen langs het klaphekje waar een pad over het weiland gaat . In de zomer neem ik dat pad soms ook. Verderop, op het eind van het pad gaan we weer een klaphekje door. Nu lopen we op de ventweg langs de drukke autoweg. Het lijkt nu zo anders. Verkeer hoor ik bijna niet. De weg is voor een deel sneeuwvrij gemaakt. Wat is het mooi om hier nu te lopen! Ik zie een rode rozenbottel bedekt met sneeuw, herfst en winter raken elkaar. We lopen langs het bord van Moeras en Bos van Weemhoff/van der Straaten.  Dit gebied is open voor publiek en soms loop ik hier graag mijn rondje. Deze familie laat zien dat met hun natuurbeheer zoiets bijzonders groeit. Er achter loopt een bijna verstild laagveen landschap met een gemaaid groen graspad.

linksboven: nog een rozebottel uit het najaar. Rechtsboven: bos en moeras. Onder: fondantijs
Linksboven: nog een rozenbottel uit het najaar.
Rechtsboven: informatiebord bij “MOERAS en BOS”, een prachtig particulier natuurgebied.
Onder: fondant ijs

Het is een compleet witte wereld, maar in de zomer is goed te zien hoe het er vroeger uit zag. Toen waren er nog geen dijken voor waterberging en het water werd niet weggepompt. Voor mens en natuur was het een pure tijd. Vaak zie ik er damherten grazen. We lopen langs de schapen en de zwarte paarden die een kleed dragen. We genieten van deze winterwandeling. In de verte zie ik een glimlachende sneeuwpop, ja de kinderen en ouders waren vast blij om dit te maken. We zijn weer thuis. ’s Middags schijnt het zonnetje zo stralend. Ik ben erg verkouden maar  kan het niet laten nog even naar buiten te gaan. De sneeuw is nog steeds niet gesmolten. Ik zie heel veel voetstappen, een herinnering aan de sneeuwpret van vandaag!

Tussen al het zwart ziebn we een grote witte lachende sneeuwpop.
Tussen alle bijna zwart gekleurde beesten zien we een grote lachende albino sneeuwpop. Hij weet nog niet dat het morgen dooit, anders zou hij ontroostbaar zijn.

4 gedachtes over “Een witte wereld in de Oosterpolder

  1. Wat bijzonder…het is hier al weer tijd geleden dat de sneeuw een dag bleef liggen! Alleen in de ochtend flink wat sneeuw en in de middag was alles weg eind december!
    We zijn de hele dag aan het verhuizen geweest, Marloes heeft ook meegeholpen!
    Esther is nu bijna helemaal verhuisd…het was een hele klus, maar we hadden genoeg hulp.

    Like

  2. Quintje logeert bij zijn oma. We krijgen steeds foto’s: Quintje in bad met eendjes, Quintje op schoot, Quintje in slaap in de wandelwagen etc.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s