Koningsdag 2015 – feest in Goedereede

Wat een feestelijke dag vandaag! De lucht is strakblauw, de zon schijnt uitbundig. Er klinkt vrolijke carillonmuziek en trompetgeschal vanuit de toren van Goedereede. Koningsdag 2015 is begonnen!

Koningsdag 2015 in Goedereede
Koningsdag 2015 in Goedereede

Ik wist het al dat dit stadje, dat Goedereede heet, goed feesten kan. Vandaag willen we dit feest zien en meemaken. De vlag wappert vrolijk op de karakteristieke toren. De molen is met oranje en rood wit blauwe vlaggetjes versierd. De hele dag zie ik de wieken draaien. De molenaar met zijn helpers zijn weer ijverig in de weer. Nooit zijn ze te moe om iedereen enthousiast over het wonder van wind, techniek en de draaiende molen te vertellen. Altijd weer heb ik bewondering voor hen.

De molen is ook versierd
De molen is ook versierd

Het feest van vandaag doet mij aan vroeger denken. Waar wordt nog een aubade gehouden? Heel vroeger in Leeuwarden zongen alle schoolkinderen samen in het plantsoen oud Hollandse liedjes. Dat gebeurt hier nog steeds midden in het stadje op het plein. Daarna zijn er voor de kinderen allerlei spelletjes. Zaklopen, koekhappen, een springkussen, er is van alles te doen.

Met een kar in het water rijden en dan aan de bel trekken
Met een voertuig in het water rijden en dan aan de bel trekken; wie is de snelste?

Maar waar erg veel mensen op af komen, is toch wel een heel speciaal spektakel! Dagen lang stond de schans naar de gracht al pronkend te wachten. Want, vanaf hier kan het spektakel wat genoemd wordt: Rijdt hem er in gebeuren. Het doet mij denken aan het spel op de televisie dat Ter land ter zee, en in de lucht genoemd werd. Heel erg veel mensen zitten te genieten aan weerszijde van het water.

Blauwe luchten en oranje sfeer
Blauwe luchten en oranje sfeer

Natuurlijk halen alle inzittenden van de voertuigen die het water in rijden een nat pak. Met een reuze vaart ploffen ze in de gracht , het water spat hoog op en ze proberen zo snel als maar mogelijk is de bel te laten klinken. Helpers staan al klaar om hen op te vangen, ook zie ik mensen van het Rode Kruis om bij nood hulp te geven.

De kleur van het “te koop” bord van de makelaar past vandaag goed bij het feest.

Wat een vrolijke oranje sfeer, iedereen draagt wel iets met een oranje kleurtje. De terrassen zitten overvol, er wordt gedronken, ijs gegeten, gesnoept, het is feest! Ik hoor fanfaremuziek en in al de smalle straatjes wapperen vlaggetjes van rood wit blauw en oranje. goedereede Koningsdag nieuwe stijl? Voor mij heeft het hier een lekker puur geurtje van toen en nu! (Deze site volgen? Klik op volg in de zwarte balk bovenin)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s