14 juni 2015 – Een vrije zondag?

Er is vandaag niemand om uit te zwaaien, dus kunnen we vandaag uitslapen. Toch ben ik al vroeg wakker. Na het ontbijt gaan we een fietstochtje maken. In de schuur staan twee fietsen die gebruikt mogen worden. Wat is het hier mooi! Het prachtige Toscaanse landschap met zijn wijnvelden, hoogtes, zonnige kleuren en cipressen, ik geniet. We fietsen langs een kasteel in Strove dat als bewoning gebruikt wordt. Het stille dorpje Strove heeft mooie uitzichten. Het rommelt in de verte. Er is onweer op komst. We gaan snel een winkel met bar binnen en nemen een kopje cappuccino. Het onweert flink. We wachten af tot het droog is. Dan suizen we snel naar beneden naar Abbadia a Isola.

s Middags gaat de bel. Er staat een vermoeide dame van 75 jaar uit Canterbury voor de deur. Wat is ze moe, ze wil hier graag even uitrusten. Ze krijgt een stoel, er wordt naar haar geluisterd en ze krijgt een kopje thee. Toch loopt ze nog verder naar de herberg van Monteriggioni omdat ze daar al een overnachting heeft afgesproken. Ongelooflijk, wat een pit en moed! Dit is echt mooi, om zo iemand mee te maken.

Ingang naar de herberg voor pelgrims in Monteriggioni.
Ingang naar de herberg voor pelgrims in Monteriggioni.

Eind van de middag regent het keihard. Ik hoor iemand de trap oplopen. Ik zie een blij gezicht van een dame in een grote regenjas. Wat is Brigitte uit Tübingen blij dat ze hier is. Ze vertelt veel. Vandaag moest ze 44 kilometer lopen om onderdak in een herberg te krijgen. Eens liep ze een groot deel naar Santiago en nu is Rome haar uiteindelijke doel.

Christiane verstaat haar vak. Ze kan heerlijk Italiaans eten koken en ik ga bij haar in de leer. De kunst is een smakelijke, gezonde en voedzame maaltijd klaar te maken en rekening te houden met de kleine portemonnee van de herberg. Vlees wordt dus karig of niet gegeten. Er wordt veel groente gebruikt, elke dag snij ik met de hand erg veel groente. Christiane heeft vroeger goed Duits leren spreken. Nu ze mij wat beter leert kennen, praat ze veel Duits met mij. Het taalprobleem is zo opgelost, het koken gaat zo ook veel makkelijker. Wat is het leuk en gezellig om dit samen te doen. We eten een maaltijdsoep, spaghetti met een groente ovenschotel, brood uit de oven, en heerlijke meloen. Het is toch fantastisch om als pelgrim in een herberg zo uitgebreid aan tafel te kunnen zitten, een warme douche te kunnen nemen en in een echt schoon bed te kunnen slapen? Ze mogen een vrijwillige gift in de offer kist doen.

Voor het eten vindt de voetwassing plaats. De pelgrim zit op een stoel. Het beheerders echtpaar, gekleed met een speciale cape versierd met de Sint Jacobs schelp staan voor haar. Ik zie een schaal en kan gevuld met water en een frisse handdoek. Christiane leest een verklaring voor. Ze vertelt dat Jezus dienstbaar was en de voeten van de discipelen ging wassen. Het Italiaanse Sint Jacob Genootschap heeft als missie deze dienstbaarheid ook in de praktijk te brengen. Vandaar het gebruik van de voetwassing voor de pelgrims die dat willen. Één voet wordt overgoten met een beetje water, zacht afgedroogd en gekust. Dan gaan allen in een kring staan en bidden het gebed dat Jezus ons leerde, het ‘Onze Vader’.

Christiane gaat met Brigitte haar gegevens op een formulier invullen. Ik begin met de afwas. Pelgrims gaan erg vroeg naar bed dus bewegen wij ons zachtjes door het huis omdat we hen niet willen storen. We zetten vast  alles klaar voor het ontbijt van morgen. Brigitte wil heel vroeg op pad. Ze mag morgenochtend zelf haar koffie zetten en het ontbijt gebruiken voordat ze vertrekt.

We drinken nog een kopje kruidenthee, hebben hele gesprekken en worden ook slaperig. Welterusten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s