Vlaggetjesdag in Stellendam.

Zo nu en dan zijn we weer in ons kleine huisje in G.

De laatste dagen is het prachtig zomerweer. Als de zon bijna ondergaat kijken we verbaasd omhoog naar de bijzondere mooie schapenwolken die drijven in een zilver lichte lucht. Wat is dit wonder mooi.

Schapenwolken in de lucht
Schapenwolken in de lucht.

In de krant Over Flakkee lees ik: Vlaggetjesdag in Stellendam. Maak zaterdag kennis met de visserijsector en vaar mee met één van de kotters.

Dit willen we meemaken, iets opsteken van de visserij en varen op het Haringvliet. Wat fantastisch dat je zomaar mee mag varen. Het lijkt ons leuk om vanuit het water deze omgeving eens van een andere kant te bekijken.

De zon schijnt fel, we pakken onze fietsen en hoeven maar met de stroom mensen mee te fietsen om bij de haven van Stellendam te komen. Ik zie hele families op de fiets. Een kleine jongen en meisje fietsen dapper met papa en mama mee. ” Wat knap, jullie fietsen helemaal zelf “, roep ik ze toe. ” Ja, en we fietsen helemaal naar Stellendam “, roept het ventje me trots en blij na. De sfeer is als een feestdag.

Met een stevig slot zetten we onze fietsen vast tegen een ijzeren hek en we lopen het haventerrein op. Het is zwart van de mensen, zo druk is het. Gelijk voel je je opgenomen in de gezellige mensenmassa. Het lijkt alsof we een braderie op lopen. Ik zie veel kraampjes met snuisterijen, sieraden, en van alles waar maar iets mee te verdienen valt.

Het is druk bij de kraampjes en vissersschepen.
Het is druk bij de kraampjes en vissersschepen.

 

Grappig, daar staat een kraam met ‘ Paardenvet, ook goed voor allerlei kwaaltjes van de mens ‘. Iemand zit op een stoel en wordt breed uit ingesmeerd met het smeerseltje van dat wonder potje. De armen worden flink heen en weer getrokken, zou dat middel werkelijk een wonder zijn? En, ja hoor, de portemonnee gaat open en het wonder potje verdwijnt in de tas.

Er wordt promotie over ‘ Ons eiland Goeree Overflakkee gegeven.

Ieder benut hier zijn kans. Bij het bedrijf Oosters Metaal is het Open Huis, de deuren staan wijd open en er zitten veel mensen aan de koffie. In de verte hoor ik vrolijke zangstemmen van een shantykoor die uit volle borst zeemansliederen zingt. De muziek werkt aanstekelijk, mensen kijken en hebben duidelijk plezier.

Wij lopen verder want we willen graag op een schip een vaartocht meemaken. Ik hoor het gerinkel van masten en we zien veel kleurige vlaggetjes wapperen. Fantastisch, we zien een mooie vlootschouw met veel verschillende opgepoetste en versierde kotters. Wat zijn er veel verschillende schepen, zelfs uit Scheveningen en Bruinisse. Ook zien we een marinevaartuig.

Voordat de kotter vertrekt is nog veel in de haven te zien.
Voordat de kotter vertrekt is nog veel in de haven te zien.

Er staan al heel wat mensen op de kotters waar we langs lopen. ‘ Voor familie en genodigden ‘, lees ik steeds. En als we proberen een schip op te lopen hoor ik tegen ons zeggen: ” Nee mevrouw, eerst worden genodigden en familieleden toegelaten “. We lopen dus maar verder. Op het eind komen we bij de laatste kotter waar al veel mensen op staan. Er klinkt keiharde muziek en er staat een tap waar bier verkocht wordt. Jan Cornelis 111 lees ik op de voorkant van de kotter. Wij willen die vaartocht op het Haringvliet niet missen, dus klimmen we over de rand op dit schip. Er staan al heel wat mensen. Wij zoeken het liefst een rustige plek. We zien de trap naar het dek boven. Het lijkt wel een muizentrap, en we klimmen omhoog. Hier hebben we gelijk een mooi uitzicht op het weidse blauwe water van het Haringvliet. Het is nu nog rustig en er is zelfs nog een hard plekje om te zitten. Maar er zijn meer mensen die het muizentrapje ontdekken. Het zijn vooral veel jongelui die omhoog klimmen,met bier in de hand. Het is goed te merken dat iedereen zin in dit uitje heeft. Steeds meer jongelui staan om ons heen.

Het is twee uur. Er klinkt luid getoeter van al de kotters, sein van vertrek. Er is snelle activiteit van reddingsboten van de KNRM en de Politie. Stoere pubers maken een verfrissende duik vanaf de kotter in het Haringvliet en als iemand wel heel gevaarlijke toeren uithaalt dan steekt de reddingsbrigade er een terecht stokje voor. Al de kotters varen keurig achter elkaar langs de sluizen richting Hellevoetsluis. Het is een prachtige vaartocht. En op onze kotter is het ook nog feest. De muziek schalt boven alles uit. Er wordt flink gedronken, meegezongen, gedanst en gesprongen. Vandaag wordt de buit niet door vis maar door schuimend bier binnengehaald.  Zonder dat we het wisten hebben we werkelijk wel een heel vrolijk feest schip uitgekozen. Voor ons mocht het wel iets rustiger maar het is ook wel weer grappig om naar al die vrolijk feestende mensen te kijken.

Varen op het Haringvliet.
Varen op het Haringvliet.

” Zouden we ook een beetje informatie krijgen over deze kotter? “, vragen we ons af. Maar het is wel duidelijk. Dat zit er niet in op dit schip. Wel jammer vind ik. Een gemiste kans. Het zou toch leuk zijn om iets te horen en te zien over het leven en werken op zo’n schip. Vooral voor mensen die dit niet kennen is het toch leuk om hier kennis mee te maken. Die mogelijkheid zoeken we een andere keer wel op.

Net buiten Hellevoetsluis keert het schip en we varen weer terug naar de haven van Stellendam. Er komt een frisse wind opzetten, de jas kan wel aan. Maar beneden, waar het feestgedruis de mensen verwarmt voelen ze de frisse wind vast minder. Er wordt gedanst, gezongen en mee gesprongen.

We zijn weer terug, de kotter legt aan en wij klimmen snel via de muizentrap over de plakkerige vloer van het bier naar beneden. We klimmen als eersten weer over de rand op de wal. Het was een prachtige tocht, bedankt Jan Cornelis 111, dat we mee mochten feesten en varen.

Vlaggetjesdag 2015, wat een mooi weer.
Vlaggetjesdag 2015, wat een mooi weer.

De frisse zeewind maakt dat je trek krijgt. We ruiken vis en kopen een bakje heerlijke kibbeling. Nog steeds lopen er veel mensen langs de kramen. Wij zoeken onze fietsen op, eten nog een heerlijk ijsje en fietsen terug naar ons huisje.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s