Zomers fietsrondje Goeree – Overflakkee.

 

Fiets in gedachten met ons mee als je ook zin hebt om nog een rondje te fietsen. Freek heeft al een tochtje op zijn GPS gezet: Rondje Goeree‘, ” Leuk, het gaat langs paden en lanen die we niet allemaal kennen hoor ik Freek zeggen.

Met het verwarmende zonnetje in ons gezicht fietsen we Goedereede uit, richting Havenhoofd. Langs het stille pad wappert en ruist het witte duizendblad sierlijk heen en weer. Het vangt zelfs de gouden glans van de zon. Hoge grassen buigen met de wind mee. Vogels lijken te zweven in de lucht. Mooi, wat is dit alles wonder mooi. Een feestelijk gevoel komt bij mij naar binnen.

We slaan af naar links, de dijk gaat omhoog. Rode punten van de daken van gezellige huizen doemen op achter het bolle groene veld met het gele kruiskruid. Ik fiets er naartoe, wil deze verstilling even in me opnemen.

We fietsen verder, de zon wordt gefilterd in het bosrijke laantje. Rechts naast me zie ik door de bomen de gouden zon op de zachte duinen schijnen. Heerlijk, hier in de luwte waait het bijna nooit. Het paard met de ruiter en het meisje met de pony maken het sfeerplaatje compleet.

Fietspaadje achter de duinenrij van de Kwade Hoek.
Fietspaadje achter de duinenrij van de Kwade Hoek.

We zijn nu bij de Kwade Hoek waar we zo graag wandelen.

We fietsen het stille duinpad op, de schelpen knarsen onder mijn banden. Ik zie konijnen die over de weg springen, ze rennen voor hun leven vliegensvlug tussen de struiken. In de verte piept de uitkijktoren hoog boven de duinen uit.

We komen aan de praat met actieve fietsers uit Amerika. Zij maken een tocht langs onze kust en bewonderen onze omgeving. In de verte zien we schepen in een lange rij, zij wachten tot ze de haven van Rotterdam in kunnen varen. Helmgras in de duinen buigt met de wind mee. Wij suizen het duinpad af dat nu stijl naar beneden gaat en dan weer omhoog.

We moeten nu even hard trappen tegen de wind in op de hoge dijk, het Flauwe Werk, met naast ons het mooie uitzicht op de zee. In de verte zie ik al de vuurtoren met links naast ons het polderland met veel tinten groen. Wat is het mooi om juist deze verschillende gebieden zo dicht bij elkaar te zien.

We fietsen verder langs zomerhuizen in de duinen met klinkende namen als Zeezicht ‘ of ‘ Strandjutter ‘, de karakteristieke vuurtoren voorbij. Altijd weer moet ik wel even naar dit baken kijken. We fietsen langs heel wat vakantieparken en mooie huizen. We zien diep blauwe lavendel naast een sfeervol huis met vijgenbomen waar de vijgen nog mogen groeien en rijpen. Wat een weids uitzicht hebben deze bewoners over het natuurgebied met groene polders, watervogels en kreken.

We fietsen langs vakantiehuizen en mooie tuinen.
We fietsen langs vakantiehuizen en mooie tuinen.

In de verte staan prachtig nieuwe strandvillas, pal aan het blauwe zilte Grevelingenmeer. Ongelooflijk, ik hoor het kabbelende water en rinkelende masten van zeilboten. We kijken omhoog, zien mooie wolkenluchten aankomen. Dat wint het toch van de luxe hier.

Wij fietsen verder langs het bord Westduinen. De geschiedenis leert ons dat dit vroeger een zandplaat in zee was. Wind en zeestromingen voerden zand aan. Na 1100 kwam dit alles in de luwte te liggen en zo is dit gebied de Westduinen ontstaan. Wat bijzonder, zon tijd geleden, ik heb dit nooit geweten.

Maar we moeten verder en de GPS brengt ons naar het dorp Ouddorp.

Fleurige opvallende stokrozen langs de weg.
Fleurige opvallende stokrozen langs de weg.

Nu rijden we inderdaad langs lanen en sfeervolle wegen bij Ouddorp die we niet kennen. Verwonderd kijken we naar fleurig gekleurde hoge stokrozen. Wit, rood, roze en lila, wat zijn de kleuren mooi! Al deze lanen, wegen en huizen, nooit eerder fietsten wij hier. Leuk om te zien hoe mooi en groot Ouddorp is. Het is gezellig druk bij de vele eethuisjes. Wij eten een ijsje bij de ijssalon.

linksboven: nieuwe vakantiebungalows bij het Grevelingenmeer; rechtsboven: de Middelduinen; onder: terrasjes in het centrum van Ouddorp
Linksboven: nieuwe vakantiebungalows bij het Grevelingenmeer; rechtsboven: de Middelduinen; onder: terrasjes in het centrum van Ouddorp.

We belanden nu verder bij de haven van het Grevelingenmeer. Kinderen zwemmen en duiken het water in. Hun vrolijke stemmen resoneren helder in deze stilte. Bij de dijk staren de schapen ons verbaasd aan.

Nieuwsgierig stappen wij verderop weer af want we zien nog een bord met informatie staan. Ik lees dat Koudenhoek één van de oudste polders van Goeree is. Dit paradijsje met brak water, sloten en kreken is een vogelrijk natuurgebied. Het heeft bijzondere zoutminnende planten. Men is met bedijking in 1300 begonnen. Ik hoor snaterende geluiden van eenden en het schorre geluid van ganzen .

We fietsen langs de dijk en zien in de verte de toren van Goedereede.
We fietsen langs de dijk en zien in de verte de toren van Goedereede.

Het wordt fris en al kouder. We fietsen stevig verder. In de verte zie ik de ons zo bekende toren van Goedereede. De klok slaat al acht maal en het carillon laat een vrolijk lied horen als wij weer dit nostalgische dorp in rijden. Zachtjes zing ik mee.

Het was een heel mooi ‘ Zomers rondje Goeree , leuk om nieuwe paden en lanen te ontdekken!

Dit rondje hebben we gefietst, totaal 35 km. met als hoogste punt 15 meter boven NAP (volgens de Garmin fiets navigatie).
Dit rondje hebben we gefietst, totaal 47 km met als hoogste punt 15 meter boven NAP (volgens de Garmin fiets navigatie).

Fietsknooppunten: start Goedereede nr. 61, 62, 63, 55, 54, 51, 52, 53, 57, 58, 59, 60 en 61 einde Goedereede
( Deze site volgen? Klik op volg in de zwarte balk bovenin )
 

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s