Fietsrondje langs slikken dijken en bouwland.

DSC08230
Uitzicht vanaf de dijk op de Krammerse slikken

Het mooist is toch wel om een eind over een stil pad langs het water te fietsen. Het mooie weer van vandaag trekt ons naar buiten. We zoeken dat stille pad op. Bijna geen mens kom je er tegen. Hier op Goeree-Overflakkee zijn verschillende mogelijkheden om zo’n stille tocht te maken.

In Oude -Tonge halen we de fiets van de auto. Direct zien we al een mooi plaatje bij het haventje. Mensen zitten stil te genieten op het dek van hun boot. We kijken naar de open plek waar de boten uitvaren. Je krijgt vanzelf zin om ook verder te kijken.

Haven Oude Tonge
De haven van Oude Tonge

 

We stappen op de fiets en al snel zien we een informatiebord over de 1 februari ramp van 1953. We rijden het smalle straatje op wat ons naar de kleine begraafplaats brengt waar 304 slachtoffers van die rampnacht begraven zijn. Verschrikkelijk, al deze mensen zijn plotseling door het moordende water overvallen. Zijn zij wel gewaarschuwd voor het komende gevaar door degenen die verantwoordelijk zijn voor de veiligheid? Al die kleine vierkante stenen met namen van vooral kleine kinderen zeggen meer dan woorden kunnen doen. Wat een slachtoffers zijn hier te betreuren. In heel Zeeland zijn 1835 mensen omgekomen. In Goeree Overflakee 498. Onder de indruk van dit drama rijden we verder.

Begraafplaats slachtoffers watersnoodramp 1953 in Oude Tonge
Begraafplaats slachtoffers watersnoodramp 1953 in Oude Tonge

Gelijk fietsen we al op een prachtig pad naast de Krammerse Slikken. Het is hier muisstil waar ontzettend veel watervogels te zien zijn. Dit is een stiltegebied. Van Oktober tot april mag hier niet gefietst worden. We zien groene slikken die, nu er geen eb en vloed meer is, altijd droog liggen. Wat is dit heerlijk fietsen. Heerlijk om lekker stevig te fietsen. De weidsheid van de zonnige slikken met al die watervogels, konikpaarden, het is bijzonder. We komen niemand tegen. We moeten flink trappen want we hebben tegenwind. Ik zie na een poos zelfs een kudde witte koeien grazen. Nu fietsen we langs het Volkerak waar grote schepen heel wat vracht vervoeren. Links van ons zien we veel goudgeel graan op het land. We ruiken uien die geoogst worden. We zien enorme boomgaarden met appels. Later zien we velden vol met mais en spruiten.

 

Linksboven: schepen op het Volkerak; rechtsboven: graanoogst; onder: het dorpje Ooltgensplaat.
Linksboven: schepen op het Volkerak; rechtsboven: graanoogst; onder: het dorp Ooltgensplaat.

We komen in het nostalgische dorp Ooltgensplaat en weer staan we bij een schattig haventje naar mooie boten te kijken. Kinderen die bij een hek een schaap vasthouden roepen ons aan. We rijden de Voorstraat in, mijn blik gaat naar het oude pand van het raadhuis van vroeger en een witte kerk op het eind van deze straat. Verder gaat de tocht over lange dijken met de wind tegen. Ruisende populieren vergezellen ons. We zien het Groote Gat waar in 1715 en 1717 een dijkdoorbraak was. Terwijl we sappige druiven eten hoor ik het ritselende riet dat met de wind mee buigt. In de verte hoor en zie ik veel grauwe ganzen en kolganzen. Wat is het hier stil, naast het pad staat het knooppunten bord. Terwijl we er naar kijken hoor ik een mannenstem zeggen: “Kunnen jullie de weg vinden? Enthousiast vertelt hij dat het hier mooi wonen is en over zijn werk bij de Visafslag in Stellendam. “Ga daar maar eens op vrijdagochtend met een excursie mee, dat is echt een aanrader,” vertelt hij ons.

Boven: we fietsen veel op dijken; uitzicht op spruitkool. Midden: molen bij het dorp Den Bommel en we zien veel ganzen onderweg. Onder: watertoren bij het dorpje Zuidzijde en de natte gebieden als gevolg van dijkdoorbraken.
Boven: we fietsen veel op dijken; uitzicht op spruitkool.
Midden: molen bij het dorp Den Bommel en we zien veel ganzen onderweg.
Onder: watertoren bij het dorpje Zuidzijde en de natte gebieden als gevolg van dijkdoorbraken.

Het wordt al later en frisser, we fietsen opnieuw langs een haventje, nu van Den Bommel. We rijden het dorpje door, langs de molen De Bommelaer dat dateert uit 1735. Je zou denken dat fietsen over deze winderige dijken minder plezierig is, maar toch heeft juist ook dit zijn bekoring. Kijk en luister naar het vele blauwe water, ruisende populieren, watervogels, het frisse groene bouwland en de weidsheid met mooie uitzichten. De fietstocht blijft dan boeien. Vooral de slikken zijn echt fantastisch mooi. We fietsen langs de watertoren van Achthuizen, langs kleine huisjes via dijken naar Zuidzijde en komen zo weer bij ons beginpunt in Oude-Tonge.

Het was opnieuw een mooie tocht, variatie wat de tochten betreft maakt dat je met plezier blijft fietsen.

Ons fietsrondje op Overflakkee, 32 km. (Deze site volgen? Klik op volg in de zwarte balk bovenin)
Fietsknooppunten: Start Oude Tonge 92, vervolgens 93, 98, 97, 86, 87, 88 en vervolgens einde op 92.
Ons fietsrondje op Overflakkee, 37km.
Fietsknooppunten:
Start Oude Tonge 92, vervolgens 93, 98, 97, 86, 87, 88 en vervolgens einde op 92.

( Deze site volgen? Klik op volg in de zwarte balk bovenin)
 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s