Het geheim van Klooster Yesse.

Altijd als ik naar de stad Groningen fiets dan rijd ik langs een idyllisch buurtschap. Ik moet dan wel even naar dat zandpad rechts kijken dat verder kronkelt achter en naar veel groen. Die rust en ruimte met boerderijen waar de tijd lijkt te hebben stil gestaan. Het lijkt daar wel een enclave, een plek waar de mensen bij elkaar horen. Maar ook een plek die iets extra’s heeft. Verschillende keren wilde ik er niet voorbij fietsen. Nee, ik wilde de geheime paadjes ontdekken, juist daar in de beslotenheid zijn. Luisteren naar de ruisende bomen, het pad volgen dat kronkelt naar allerlei kanten langs boerderijen en sloten. Voor mijn werk moest ik soms in een van de boerderijen zijn. Ook liep ik er te luisteren naar de gezellige logeer verhalen van een vriendin in deze enclave. Wat is toch het geheim van deze plek?

Essen, een landelijke buurtschap tussen Haren en Groningen.
Essen, een landelijk buurtschap, ingeklemd tussen Haren en Groningen.

omgeving essen

Het is woensdag, we gaan weer op pad met de woensdag wandelclub. We fietsen naar F die al een heerlijk pittig kopje koffie voor ons neerzet. Daarna lopen we naar de buurtschap Essen langs de boerderijen en de sloot die een oude gracht van het Cisterciënzer klooster Yesse schijnt te zijn. Zou dit dan het grote geheimzinnige geheim zijn wat mij steeds maar blijft trekken?

Ik zie twee enorm hoge keien staan met een informatie bord over het in 1215 opgerichte vrouwenklooster Yesse.
We lopen verder en zien achter een woning in het groen waar schapen me dromerig aankijken het Bezoekerscentrum Klooster Yesse. Het is echt wel bijzonder dat het Bezoekerscentrum op de plek staat waar eens het Cisterciënzer vrouwenklooster stond. De koffie geurt, de houtkachel brandt en op de lange kloostertafel staat een schaal met koekjes. Annemiek Bos verwelkomt ons allen hartelijk en nodigt ons uit plaats te nemen.

Op het informatie gebouw is duidelijk te lezen dat we hier moeten zijn.
Het kan niet missen, dit is het Bezoekerscentrum.

Annemiek begint te vertellen, en je merkt direct dat zij een missie heeft om het geheim dat hier verborgen ligt, niet verloren te laten gaan. “Het mag niet gebeuren dat de grote cultuur historische waarde van dit gebied aangetast wordt.
Al die verborgen schatten die hier in de grond verstopt zijn verdienen het om met respect en deskundigheid onderzocht te worden.” Annemiek woont hier al vanaf haar jeugd. Zij is van dit gebied en haar rijke verleden gaan houden. Ze werd nieuwsgierig en leerde zo steeds meer over de geschiedenis en de geheimen van het vrouwenklooster Yesse. Vanuit het idee van een buurman en haar passie is dit bezoekerscentrum ontstaan.

Ik hoor Annemiek zeggen dat dit niet onaanzienlijke klooster van 1215 tot 1594 op deze plaats heeft gestaan. Dit was een goede plek want hier, op het eind van de Hondsrug kreeg je geen natte voeten, het was afgelegen en toch in de nabijheid van de stad. In het begin leefden er twaalf nonnen. Hoe zou alles er in dit klooster hebben uitgezien? Was het een hard zwaar en eenzaam bestaan? Van 1249 tot 1418 viel het klooster onder Aduard. Het klooster was zelfvoorzienend, zo bij elkaar leefden er waarschijnlijk ongeveer 100 mensen. Er leefden dochters van gegoede families. De nonnen leidden hun leven naar de regel van Sint Benedictus. Toch kregen ze er later moeite mee. Later sloten ze zich aan bij het klooster Galilea Major te Sibculo, ontstaan uit de Moderne Devotie. Meisjes uit de omgeving leerden hier lezen en schrijven. Lekenbroeders deden het zware werk als graan verbouwen, stenen bakken en veen afgraven voor het winnen van turf. Het was niet mis, ruim 3000 hectare land werd door de lekenbroeders bewerkt.

In Essen is nog duidelijk te zien waar het kloosterrein heeft gelegen. De gracht die vroeger 10 meter breed was, is nog duidelijk in het landschap te herkennen.
In Essen is nog duidelijk te zien waar het kloosterrein heeft gelegen. De gracht die vroeger 10 meter breed was, is nog goed in het landschap te herkennen.

Ik kijk om me heen. In vitrines liggen allerlei vondsten die opgegraven zijn. Aan de wand hangen panelen waarop de geschiedenis van het klooster beschreven is. Ik zie een foto over het verhaal van het wonder dat in 1219 in het klooster gebeurde. Op de foto zie ik het Mariabeeld en het kindje Jezus die de kroon van Maria overplaatste op zijn eigen hoofd, zoals een timmerman dat zag tijdens zijn misbezoek. In 1222 was er die wonderlijke kaars die maar bleef branden. Deze wonderen hebben natuurlijk veel bedevaartgangers naar Essen gebracht.

In het gebouw zijn informatieborden en vitrines.
In het Bezoekerscentrum vertellen informatieborden en vitrines een deel van het geheim.

We horen nog veel meer vertellen over het kloosterleven en van alles wat hier gebeurd is. Het is te veel om op te noemen. Je zou er zelf eens naartoe moeten gaan. Elke tweede zaterdagmiddag  van de maand wordt in dit Bezoekerscentrum Yesse een lezing en een rondleiding gegeven.  Annemiek vertelt enthousiast en het is boeiend om naar haar te luisteren. We stellen vragen en er ontstaat een leerzaam gesprek. Al luisterend merk ik dat ik steeds nieuwsgieriger word en wel meer over dit alles zou willen weten. Het is leuk om hier nog eens terug te komen.

Op het terrein waar nu de schapen lopen, stond de kloosterkerk van Yesse.
Op het terrein waar nu de schapen lopen, stond de kloosterkerk van Yesse.

We gaan naar buiten voor een rondleiding over het terrein waar eens de gebouwen van het klooster stonden. Wat is het een bijzondere gewaarwording om over de geheimen van lang geleden te lopen. Je zou hier willen wonen en de geheimen wel uit de grond willen kijken! Of zou het geheim het mooist zijn als het verborgen blijft? Het is al laat, we gaan terug naar huis met een verborgen geheim in onze gedachten.
(Deze site volgen? Klik op volg rechts onder.)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s