Op 1 april verliest Alva zijn bril in Den Briel

“Oma, op 1 april komen hoor, dan is er kermis en feest in Brielle”, twinkelende ogen in het vragende gezichtje van Sara kijken me aan.
Ik moet er steeds aan denken: “Ja hoor Sara, we komen!”

Brielle 1 april ...
Brielle 1 april …

Ieder jaar is het op 1 april groot feest in Brielle. Dan wordt met spel gevierd dat de watergeuzen de strijd winnen van de Spanjaarden. Zij rammen de stadspoort en nemen het stadje Den Briel in. Het gezellige stadje met zijn nostalgische straten is in volle glorie versierd. Het lijkt alsof de tijd van 1572 terug is.

We lopen door de wallen het vestingstadje Brielle binnen. De zon schijnt, wat een weertje! Wasgoed uit de tijd van toen wappert hoog in de straten. Verderop hangen fuiken en visnetten. Etalageruiten van de winkels zijn de afgelopen nacht besmeurd met kalk en allerlei leuzen.
” Het is weer 1 april, je weet wel wat ik wil “, lees ik.
In de kalknacht wordt deze traditie in ere gehouden.

Ik duik één van de leuke winkeltjes in en in de verte hoor ik luid gejuich. Mannen die verkleed zijn als Spanjaarden of watergeuzen, vieren hun gewonnen strijd. Het is zonnig prachtig lente weer. Dat komt goed uit!
Balen stro staan uitgestald als zitjes voor de winkelpanden. Hele families, verkleed in historische kledij zitten samen in het zonnetje te eten en te drinken. Wat is dit een oergezellig plaatje! De kleding is een lust voor het oog. Kanten mutsjes, bruine en aarde kleuren rokken met bijpassende ruches, maar ook zeer deftige dames met fleurige kleurige kleding flaneren rond. De notabelen, de vroede vaderen, ook wel de schepen en de schouten genoemd, lopen statig in hun lange zwarte kleding met hoge hoeden in de lange optocht. Een monnik met een groot houten kruis omarmt zijn liefje. De Spanjaarden met hun mooie helmen dragen lange speren. De watergeuzen zien er eenvoudig en natuurlijker uit. Bijna iedereen draagt historische kledij, de sfeer is feestelijk.

Veel inwoners van Brielle zijn in stijl verkleed.
Veel inwoners van Brielle zijn in stijl verkleed.

Bij de St. Catharijnekerk is het gezellig druk. Midden op het grasveld staat een draaimolen versierd met aparte figuren. Vrolijk verklede kinderen draaien rondjes. Er loopt een man mooi verkleed met een Afrikaanse uil in de hand vlak voor ons. In de kerk horen we een shanty koor zingen. We gaan naar binnen en horen uitbundig gezang over een gewonnen strijd. Er wordt taart gegeten en koffie gedronken.

We lopen verder. ” Ach, help me toch, ik ben gevangen genomen, verkracht en verminkt! Gepijnigd kijkt het ‘slachtoffer’, een oude dame ons aan. Kijk toch eens, de strop van de galg hangt nog om mijn hals, bloederige striemen, kapotte ogen handen en hals verminken mijn lichaam, help me dan!” Een vrolijk ogende jongedame naast haar die sprekend op haar lijkt, kijkt ons lachend aan.

Plotseling zien we iemand met een eng dierenmasker van een raaf. ” De pest, pas op voor de pest”, wordt er geroepen. Arme verklede stumperds met dikke afgrijselijke zweren lopen achter het pestmonster aan.

Boven: een slachtoffer kijkt ons aan ... Onder: pestlijders trekken door de stad.
Boven: een slachtoffer kijkt ons aan …
Onder: pestlijders trekken door de stad.

” Oma, opa “, blijde stemmetjes van Sara en Lizzie klinken, ze vliegen ons om de hals. Wat fijn, ik word er helemaal blij van dat ik ze met hun papa zie. Steeds hoopte ik hen tegen te komen en, ziedaar, het is gelukt! En wat zien ze er lief uit zoals ze aangekleed zijn in de kleding die de kinderen vroeger droegen. Het is een plaatje, zoals ze hier door dit vestingstadje lopen! Ik moet er steeds naar kijken.

We komen Sara en Lizzie tegen, ook authentiek gekleed.
We komen Sara en Lizzie tegen, ook authentiek gekleed.

Samen, hand in hand lopen we verder te genieten van alles wat we zien. We lopen door het Geuzenstraatje waar we heerlijke knapperige wafels en stroopbrokken kopen. In een restaurantje snoepen we verder van chocolademelk en koffie.
” Aan de kant, de poepkar moet er langs “, roepen mannen in vieze bruine besmeurde kleren.
Op de poepkar lezen we: ” Allerhande kanalen ontstoppen we in een poep en een scheet!”

De tekst spreekt voor zich ..
De tekst spreekt voor zich ..

Het houdt niet op. Het is een bonte optocht van feestgangers die niet kan stoppen met vooral veel bier drinken. Ze gaan van kroeg tot kroeg. Dat is wel duidelijk te zien en te horen.  Wel heel erg vrolijke Spanjaarden omhelzen elkaar. De jenever en bierkar met bierpullen en drank van de Spanjaarden, de ‘Botellero Espanol’ wordt als een triomf meegezeuld. Twee dames verkleed als zedige nonnen passeren ons met de rozenkrans om en het bijbeltje in de hand.
We staan stil om te luisteren naar minstreels. Wat mooi, nog lang blijft de muziek van de harp, doedelzak en trommel in mijn hoofd naklinken.
Kinderen spelen vrolijke ouderwetse kringspelletjes, ze zingen: Heb je wel gehoord van de zeven de zevensprong?

Bij het stadhuis klinkt vrolijke muziek.
Bij het stadhuis klinkt vrolijke muziek.

Vandaag de hele dag is er een feestprogramma, momenten van de inname van Brielle worden nagespeeld. Wij lopen verder naar de houten molen ’t Vliegend Hert’. Hier op deze karakteristieke plek kunnen Sara en Lizzie even heerlijk schommelen en van de glijbaan roetsjen. Nu lopen we verder over de groene wallen langs het Kruithuis waar een oudheidskamer is met een expositie over de 1 april vieringen van de laatste jaren. In de verte klinkt luide kermismuziek. We zien een enorm hoog reuzenrad, mensen gillen als ze met een vaart naar beneden suizen. Hier, op de kermis zittend in een draaimolen, is het feest voor Sara en Lizzie. Ze mogen kiezen waar ze in willen en ik koop kaartjes. Ze trekken aan touwtjes en mogen ieder een knuffel meenemen. Likkend aan een zoete roze lolly en zuurstok, laten we hen achter in bruisend Brielle.

Sara en Lizzie op de kermis.
Sara en Lizzie op de kermis.

Als ik ’s avonds in de stille Kwade Hoek de reeën hazen en konijnen spot, ben ik blij met de rust hier en de dag van vandaag.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s