Het Boeremapark, een ode aan Mr. Derk Boerema, oud burgemeester van Haren

Altijd weer heb ik er zin in want elke keer is de wandeling van de woensdag wandelclub genieten, een aardigheid. In de aankondiging van de wandeling die we vorig jaar liepen, lees ik: de route die we gaan lopen heeft enkele te markeren punten. Spannend, waar zou dat zijn? Lees en beleef zo deze wandeling mee.

Vandaag lopen we vanuit Roelof zijn huis. Het is droog maar wel waterkoud. Ik hoor al vrolijke stemmen als we onze fietsen stallen. Ik zie de wandelaars, Roelof staat in het midden van de kring gewapend met een stapel papier.
Hij vertelt: “Op 1 februari 1935, nu al 81 jaar geleden, overleed plotseling Mr. Derk Boerema, burgemeester van Haren. Dit gebeurde kort voor zijn 25 jarig jubileum. Hij was nog maar 55 jaar oud.
Deze geliefde burgemeester was de drijvende kracht achter de groei van Haren en de aanleg van het Boeremapark. Dit was een schok voor het dorp en de gemeenteraad. Als eerbetoon aan hem heeft het park zijn naam gekregen, het Boeremapark. Vandaag lopen wij langs de oude burgemeesterswoning waar hij heeft gewoond naar het Boeremapark.”

voormalige burgemeesterswoning Haren
Voormalige burgemeesterswoning Haren.

Het is weer een mooie wandeling. Al pratend loopt de groep door de mooie lanen. We zien het huis waar de schrijver Willem Frederik Hermans woonde en de bekende oogarts Prof. Dr. Jan. G. F. Worst.
Veel grote landhuizen met klinkende namen. Maar, “Ach, wat zegt dit, we zijn allemaal kwetsbare gewone mensen,” bedenk ik me. We staan stil bij het huis waar Mr. Derk Boerema en ook andere burgemeesters hebben gewoond.
Stiekem loop ik een klein stukje van het pad op. Gelijk voel ik al de rustige sfeer van de grote tuin met zijn ruisende bomen. Er staat een beeld wat ook een verstilde sfeer geeft.

“Vroeger had het huis hier tegenover een hertenpark. Zij gaven de herten en de bok als gift aan het Boeremapark,” vertelt Roelof. Het is rustig en stil in de lanen. Ik geniet van de vele sneeuwklokjes, de krokussen en de gele bolle winterakonieten. Wat bloeien ze uitbundig!

Onze hoofden buigen buigen zich over een oud document van vroeger.
Hierop zijn de namen van de straten uit die tijd te zien. Grappig, nu begrijp ik dat hier een weg liep en dat de mooie poort naar de dorpskerk daar nog een herinnering van is. Via de Lokveenweg lopen we alweer door een mooie ingangspoort het Boeremapark binnen.

Het hertenkamp in het Boeremapark
Het hertenkamp in het Boeremapark

Altijd weer verbaas ik me over dit mooi aangelegde park. Eind 1934 besloot de gemeente in het kader van de werkverschaffing hier een vijver te graven en een park aan te leggen in het toen drassige Lokveen. Noeste arbeid van werklozen moesten deze zware grote klus met scheppen en kruiwagens klaren. Wat een karwei!
Op 16 oktober 1936 is het park officieel geopend, dat is dus dit jaar 80 jaar geleden!

De vijver in het Boeremapark
De vijver in het Boeremapark

Ik hoor en zie zwemmende witte ganzen, eenden, meeuwen en een scholekster met zijn mooie rood oranje snavel in de vijver.
Er is zelfs een hertenparkje met herten en pauwen. In de lente is het een lust voor het oog om langs al de bloeiende rododendrons te wandelen. De waterfontein laat klaterend in bogen fonkelende water spetters zien en horen. Stil staat aan de rand van de vijver een grote bank met de naam van burgemeester Boerema.

De bank in het park als herinnering
De bank in het park als herinnering

De tijd laat zijn sporen zien. In het begin was de bank heel wat groter. Opnieuw buigen we onze hoofden over een document waarop in een lange boog verschillende banken te zien zijn.
Ook was er meer beplanting. “Jammer, een beetje vergane glorie, in die tijd was er meer allure,” bedenk ik me.
Om dit park er goed uit te laten zien is er natuurlijk veel onderhoud en geld nodig.
Vandaar het ontstaan van de Stichting Burgemeester Boeremapark dat veel sponsoren en vrienden nodig heeft.
Gelukkig zorgt de Zorgboerderij De Mikkelhorst voor de dieren.

We krijgen zin in koffie. “Een theehuis zou hier leuk zijn,”hoor ik iemand zeggen. Roelof vraagt: “Weten jullie hoe de huisnummers in een straat worden toegewezen? We kijken hem met verbaasde ogen aan. De ambtenaar staat op straat met zijn gezicht richting gemeentehuis. Rechts van hem begint dan de nummering van even nummers, het eerste nummer moet het dichtst bij het gemeentehuis zijn. Links van de straat komen dan de oneven nummers.” Dat is grappig, ook weer wat geleerd!
Nu loopt Roelof stevig door want aan hem is de eer ons bij hem thuis van koffie te voorzien. Zoals altijd smullen we van koffie koek en chocolade en praten we weer wat af. Gezelligheid kent geen tijd maar na een poos is er altijd wel iemand die nodig naar huis moet. Dat is dan meestal het sein voor ons allen om te vertrekken. Het is weer mooi geweest. Bij wie vertrekken we de volgende keer?

De wandelroute o.l.v. gids Roelof in Haren
De wandelroute o.l.v. gids Roelof in Haren

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s