Fietsrondje Noordenveld met beginnende herfstkleuren.

Zou het vandaag de laatste mooie dag zijn om een fietstocht te kunnen maken?”, denk ik als we 4 oktober op de fiets stappen. Dit keer wordt het geen tochtje langs terpen, wierden en de waddenkust. Nee, we gaan het Drentse land binnen waar heide, bos en akkers elkaar afwisselen. Naar gezellige Drentse es- of brinkdorpen het ‘groene plein ‘ meestal grasland, waar eens bomen werden gepland. Rondom dit groene hart werden boerderijen gebouwd. Dit groene plein had een verbindende functie omdat de dieren er ’s avonds werden verzameld.

We fietsen Haren uit naar het Paterswoldsemeer. Het diepblauwe water kletst fors tegen de oever, een enkel bootje vaart tegen de golven in. Bij de restaurants is het rustig, geen drommen mensen die nu recreëren. Langs een stil paadje naast het meer rijden we de luwte van een bosrijk gebied binnen. Dit voelt als Drenthe, genoeglijk, omsloten door boomwallen en gezellige boerderijtjes. Over een Drents rijwielpad fietsen we naar Peize. Het zonnetje schijnt met zijn milde stralen, gouden banen licht schijnen door het bos over de frisgroene akkers met beginnende herfstkleuren. Een mysterieuze sfeer, wat is het weer genieten van zo’n dag als vandaag.

Bij het Paterswoldsemeer.
Bij het Paterswoldsemeer.

We fietsen het dorpje Peize in, langs de school waar veel ouders hun kinderen halen. De wieken van de korenmolen de Paiser Meul nodigen uit. Wat een mooie molen, de deuren staan open! Ik kijk naar binnen en gelijk rinkelt er een belletje. Een oudere dame, gekleed in een prachtig zwart gewaad komt er aan lopen. De ruimte binnen is een heuse banketbakkerswinkel waar allerlei artikelen te koop staan die gebakken zijn met ingrediënten van de korenmolen. We kunnen het natuurlijk niet laten, kopen allerlei heerlijkheden, taart, meel en kruidenbitter.

In de molenwinkel "de PaiserMeul" in Peize, elke zaterdag open.
In de molenwinkel “de PaiserMeul” in Peize, elke zaterdag open.

Met een volle tas trekken we verder langs het coulissen landschap met stroken houtwallen, bossages en open land er achter met enkele boerderijen. Wat een frisse uitgestrekte ruimte, het is een heel eind fietsen als we het brinkdorp Norg naderen. We fietsen langs bekend terrein, zomerhuizen, campings en theehuis de Bosrand naar het centrum van Norg. In dit dorp is het altijd gezellig en levendig met zijn winkels en restaurants. Herinneringen van vakanties van heel vroeger komen bij me boven als we langs de ijssalon fietsen. Wat smaakte dat beloofde ijsje heerlijk, op vakantie vroeg in de avond met onze ouders. Bij de brink en de romanogotische Sint-Margaretakerk uit de 13e eeuw blijven we even staan. We kijken omhoog naar de toren. Deze kerk is mogelijk gebouwd op oude grond waar omstreeks het jaar 1000 op de heide buiten het dorp een houten kerkje werd gebouwd. Nu staan er motoren en fietsen geparkeerd, de terrassen zijn gevuld met genietende mensen. We zien een kleine verrassing, het symbool van de camino, de schelp en wegwijzer naar Santiago de Compostella. We breken een stuk taart uit de tas, dat smaakt heerlijk!

Koffiepauze op de brink in Norg.
Koffiepauze op de brink in Norg.

Het is heerlijk fietsen vandaag, het wordt gewoon warm. De jas kan uit als je in de luwte van de bossen rijdt. We rijden over de Eenerstraat waar wij heel vroeger met mijn ouders in een van deze huizen vakantie vierden. Ik herken het huis als we er langs fietsen. Het zwembad waar we zwommen, hoe is het mogelijk, het is er nog steeds! We rijden door het dorpje Een naar Steenbergen. Langs de weg zien we akkers versierd met een enorme variatie van kleurige bloemen, zonnebloemen, cosmea, margrieten, korenbloemen, goudsbloemen en nog veel meer. We fietsen door stille paden Roden in. Dan gaat de tocht over een mooi fietspad door het bos naar Leutingewolde en Roderwolde.

de Jacobsschelp op de kerk van Roderwolde.
De Jacobsschelp op de kerk van Roderwolde.

We worden verrast als we de witte Jacobskerk in Roderwolde met opnieuw het symbool van de schelp zien. Je hoeft je hier niet te vervelen want er zijn veel bordjes langs de weg waar veel informatie op staat te lezen. We zien de grote olie- en korenmolen Woldzigt die in 1852 is gebouwd. Over het fietspad door bosjes, velden en moerasland is het niet ver meer als we via Groningen weer terug fietsen naar huis. Deze fietstocht door het Noordenveld is zeker de moeite waard, een aanrader!

WE HEBBEN OOK EEN KORT FILMPJE GEMAAKT. WILT U HET ZIEN? KLIK HIER

afvoer van water bij Groningen uit het hoger gelegen Drentse land.
afvoer van water bij Groningen uit het hoger gelegen Drentse land.

Een gedachte over “Fietsrondje Noordenveld met beginnende herfstkleuren.

  1. lieve Anneke ik heb het filmpje bekeken, werkelijk prachtig. Hebben jullie die fietstochten?Ik bedoel kunnen wij die ook fietsen, ja natuurlijk maar is die route ergens verkrijgbaar? Ik hoor nu jouw stem “de regenkleding gaat in de tas, de zomer is begonnen”. Sluit nu maar af want het concentreren gaat zo lastig. Ik moet je wel zeggen dat ik 30 km al lang vind, (zadelpijn). Binnie

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s