Rondje Pan- en Breede Waterroute

Er zijn nog twee mooie wandelroutes die we graag willen maken.
De parkeerplaats van de Panroute ligt verscholen tussen de bosjes. Zou die naam soms afgeleid zijn van de vele duinpannen waar we doorheen lopen? We lopen het grillige bospaadje in en gelijk zijn we al in prachtig open duingebied. Het zandpad wijst ons de weg dwars door de duinen heen. Er zijn veel valleien met spierwit zand en groene duinpannen met wapperend hoog helmgras. Die typerende helmgrassen zijn voor mij dierbare herinneringen aan vroeger en de zomervakanties op de Waddeneilanden. We lopen omhoog en omlaag en klimmen naar een hoge top met een mooi uitzichtpunt. Aan de overkant van de zee zien we de Kwade Hoek van Goeree Overflakkee, de vuurtoren bij Ouddorp, schepen op zee. De zon schijnt en de zee schittert, ze lijkt wel van zilver zo mooi.

Het brede strand bij Rockanje.

We waaien uit op het strand. Er komen vier ruiters te paard aangelopen. Sierlijk lopen ze door de zee. We klimmen het duin weer op. Verbaasd kijken rood bruine Schotse runderen met grote horens ons aan. De dieren hebben hier een luizenleven, rust, ruimte en er is eten in overvloed.
Opnieuw lopen we nog een stuk in deze prachtige stille duinen. Ik had niet gedacht dat het hier zo mooi zou zijn en dat er nog zoveel duinen waren. Het is een geniet wandeling, een wandeling die tijd verdient om alles goed in je op te nemen en rustig om je heen te kijken, te luisteren naar de vogels de zee en de wind..

We rijden nog een klein stukje verder om nog de Breede Waterroute te lopen. De route zal ons langs een groot duinmeer leiden waar veel watervogels te spotten zijn.
Na een lang mooi pad met aan weerskanten gerieflijke optrekjes en prachtig mooie witte – en roze seringenstruiken lopen we in een bochtig pad de bossen in. Ik zie statige beukenbomen met zijn mooie groene bast. Er zijn stroompjes met helder schoon water. Een heel apart plantje, een groen buisje met bruine strepen valt me op. Het is de holpijp die in natte moerasgebieden groeit. Ik zie ook het tere kleine bleek lila moerasviooltje. We klimmen naar een uitzichtpunt en kijken naar een plas omzoomd door hoog wiegend gele droge grassen maar er is geen vogel te zien, zou dit dat grote duinmeer zijn? Het lijkt me niet. We zien heel wat paaltjes van verschillende wandelroutes, lopen we wel goed?

Beekjes met helder water in het bos.

Ineens lopen we door duingebied, stilte alom met enkel vogelgezang. Dit verveelt nooit, we lopen al maar verder, joggers rennen ons voorbij, het gezicht op oneindig. De heerlijk ruikende meidoorn bloeit! Ineens staat daar het bord: Uitgang Tenellaplas. We kijken elkaar aan. Hebben we zo’n eind gelopen?
Dat was de bedoeling niet. Het wordt al later, we zijn verdwaald, maar geen nood. Freek heeft zijn GPS bij zich en die brengt ons weer op de goede weg naar ons beginpunt.

De gewone paardebloem is ongewoon mooi …
Maar ook de uitgebloeide paardebloem is een wonder!

Wel jammer, dat Breede Water met zijn mooie watervogels hebben we dus niet gezien. Maar de wandeling was er zeker niet minder om en wat in het vat zit verzuurt niet, we komen nog wel eens terug! We rijden weer naar ons gerieflijk rustig appartement, ons laatste nachtje slapen, huisruil, het is voor herhaling waard!

Een gedachte over “Rondje Pan- en Breede Waterroute

  1. Wat een levens genieters zijn jullie toch! Om jaloers op te worden……
    Maar ik geef jullie groot gelijk. Geniet er maar mooi van!
    Liefs van Gé.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s