Hoera, een nieuw huis en een A zwemdiploma voor Sara!

“Oma, kom je zaterdag ook? Ik mag afzwemmen voor mijn A diploma!”
Welke oma smelt niet als je die lieve kinderstemmen voor de telefoon hoort?
Wat heerlijk, we kunnen er bij zijn want we zijn toch voor verschillende klusjes in Goedereede.

Op de parkeerplaats van sportcomplex Dukdalf in Brielle heerst al een feeststemming. Opa’s, oma’s en ouders met veel kinderen staan al te wachten in de hal. Wij als kijkers mogen plaats nemen op banken naast het grote bad. Het zwembad is in kerstsfeer versierd en het is hier warm, heel warm. Mijn vest kan uit. Kinderen staan in een rij opgesteld, ze staan te popelen om naar binnen te gaan. Er klinkt vrolijke muziek en de stem van de zwemjuf nodigt de kandidaten uit binnen te komen. Een vrolijke clown loopt voorop, al zwaaiend lopen de kinderen rond het bad. Maar niet alleen de kinderen lopen een rondje, nee, vader of moeder loopt ook mee. Zij mogen samen met hun kind mee zwemmen. Wat leuk, samen op examen!

Het zwembad.

Om de beurt springt een ouder met zijn kind in het water. Het watertrappelen is eerst aan de beurt. Ik bewonder Sara. Ze heeft albinisme, is daardoor slechtziend en kijk eens, wat zwemt ze goed!  Er volgen veel vaardigheden. Kleine lijfjes komen al zwemmend voorbij, ze zakken diep weg in het water, ik hoor ze ademen. Het is werkelijk fantastisch knap, wat hebben ze veel geleerd! Op een speelse manier worden verschillende vaardigheden getoond. Vaders en moeders die mee zwemmen houden hun kroost goed in het vizier. Er moet door een gat onder water gedoken worden en wie kan tien tellen stil liggen als een zeester? En wat kunnen ze al lang achter elkaar de schoolslag en de rugslag zwemmen! Zelfs de borstcrawl gaat hen moeiteloos af. Heel knap, een groot applaus klinkt! Tot slot mogen de vaders een wedstrijdje doen, wie zwemt het snelst de borstcrawl? Om de beurt krijgen de kinderen hun A zwemdiploma uitgereikt en de mee zwemmers krijgen een certificaat. Na het ere rondje is het feest voorbij. Het diploma is verdiend want zwemmen kunnen ze! Maar, pas op, ik hoor de zwemjuf zeggen: “Het A diploma is de aanvang van goed zwemmen, maar houdt ze in het water nog goed in de gaten. Na A volgt B voor beter zwemmen en daarna maakt het C diploma het zwemmen compleet!”

“Wat een feest is dit,” zeggen we na afloop tegen elkaar. We denken terug aan toen, dat je niet op zwemles zat of dat zwemmen in een veenplas met kroost werd geleerd. Het diploma zwemmen gebeurde zonder ouders. “En, heb je het diploma gehaald?”, vroeg je moeder. Weken na die tijd mocht je je diploma ophalen.

Een nieuw huis.

Het is vandaag een feestdag. In het nieuwe huis eten we taart omdat Sara haar A diploma heeft. We bewonderen het nieuwe huis dat op historische grond in Brielle staat. Naar de prachtig verlichte Grote of Sint-Catharijnekerk moet je wel kijken! Wat ziet het er in huis al gezellig uit en wat is er al keihard gewerkt, klasse! Sara en Lizzie hun kamer is liefdevol ingericht met een lekkere stoel om te lezen en een echt bureau Ze mogen samen slapen, boven of beneden in een heus huifkar- bed met een roze bloemen lamp of een gele lamp met de vorm van de maan. We helpen deze dagen mee met gordijnen en lampen ophangen, bed en kast in elkaar zetten en nog veel meer. Het is fijn om dit te doen, al werkend wordt het huis zo een thuis.
Ik denk aan de reactie van de vierjarige Lizzie die een ingericht huis bij oplevering verwachtte. Met grote ogen en armbewegingen reageerde ze onthutst: ” Mama, ze hebben gelogen, het huis is helemaal leeg! Hoe kan ik hier slapen, eten, en hoe moet ik hier kleuren?

Een gedachte over “Hoera, een nieuw huis en een A zwemdiploma voor Sara!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s