De winter trekt de lentezon naar binnen.. bij de Kwade Hoek.

We zijn er weer, op ons Recreatiepark De Goede Ree in ons heerlijk huisje, bij het roem-rijk plaatsje Goedereede! Gisteravond konden we genieten van het tv programma ‘Verborgen Verleden’ waar Richard Groenendijk, cabaretier en inwoner van Goedereede deze plaats van zijn goede kant liet zien. De heldere bijna lentezon trekt ons vandaag naar buiten. We maken een fikse wandeling door de duinen bij de Kwade Hoek. Iedere keer weer kijken mijn ogen naar de open plek in de duinen naar de zee. Het doet me aan de Slufter op Texel denken. Onze voeten gaan naar de eindeloze vlakte , het strand dat aan een maanlandschap doet denken..

De winter trekt de lentezon naar binnen..?

De zee, wind en regen laat prachtige sporen na..

We waden door koude slenken, wandelen uren lang langs het stille strand. Het geruis van de zee klinkt dicht bij, de ijskoude wind blaast in ons gezicht maar o, wat is dit heerlijk genieten. In de verte belanden we opnieuw bij een koude lange slenk, dichtbij de duinen. We waden gewoon door het ijskoude water, ik zie zelfs flinterdun ijs. We lopen het hoge duin op, ik geniet van het verwarmende zonnetje en het magnifieke uitzicht! O, mensen, wat is het hier heerlijk na zo’n lange tijd van weg geweest te zijn, je ziet alles als herboren!

De zee, de wind en de regen laten heel wat achter..

Daar sta je dan , te stralen en te glanzen.. een glimlach van Boven..?

De zon tintelt in mijn gezicht, hier op ‘mijn bankje’ met links het gezicht op de duinen bij het waterleiding gebied waar witte koeien grazen. De zon doet ze glanzen en schitteren.. Rechts betovert de zee mijn gedachten naar verre oorden.. Twee schepen spuiten hun zand maar door.. ze varen rondjes en blijven steeds maar op hun plek.. We lopen verder en verder , steeds maar door, we genieten van de stilte die je bijna pakken kunt.
Straks komen de vogels terug, het voorjaar is hier bij ‘mijn vogel-bosje’ een brok geluk! Tot slot klim ik op de hoge houten uitkijk stoel. Zomaar kijken over de bomen, het groen naar het dorp met zijn puntdaken.. Vliegen als een vogeltje, hoe heerlijk zal dat zijn?

Ach, kijk toch eens, de groene lage polder met uitzicht op Goedereede gloort..
We lopen naar beneden, een bus uit België ronkt, vele auto’s staan geparkeerd. Maar wij lopen verder, links of rechts welk pad zullen we nemen? Ik kies links, het pad is nat en stil, nog winters, nat van de vele regen. Maar hoor, er fluit een vogel, een roep naar voorjaar dat wenkt..

We lopen terug, langs de duinen en de groene polder over de hoge dijk naar het slaperige stille stadje Goedereede met zijn roem-rijk verleden..

Waar eens kleding op maat werd gemaakt.. Zelfs de lettergrootte is op maat gesneden..

Het water weerspiegelt de riante huizen langs de kade.. Het wordt tijd om terug te gaan naar ons mini huisje op het park. We voelen onze benen en hebben koffiedorst..
En toch.. ik kan het niet laten, we moeten er nog even doorheen lopen .. de Pieterstraat met zijn ‘bakker van toen’, een sfeer die naar vroeger ruikt, de tijd is hier stil blijven staan.. jammer, de winkel is al gesloten.

We eindigen bij de toren van Goedereede, met Vlaamse Gothiek die niet is afgebouwd door geldgebrek. Het mooie carillon met zijn 52 klokken doet me steeds weer genieten van volksliedjes en passende liederen bij de feesten en dagen van het jaar. Ik raak het beeld van Paus Adrianus V1 aan die hier pastoor was. Wij hebben zijn graf nog opgezocht toen we naar Rome fietsten.. We kopen bij de nieuwe Spar winkel nog wat lekkers voor bij de koffie, dat zal smaken straks!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s