De woensdag wandelclub maakt nieuwsgierig, ra ra waar is dit?

Keelpijn, hoesten, hoofdpijn, verhoging en griep vraagt om rust en uitzieken. Ik hoor het geluidje van een komend bericht. Ik lees: ” De wandeling van komende woensdag is een verrassing. Kom maar op de fiets naar de weg met prachtige villa’s. Bij Bij het hek van nummer … wacht ik jullie op, er is een goede plek om je fiets te stallen.” “Daar wil ik bij zijn, dat is vast spannend, ik wil het niet missen. Ik heb nog tijd om beter te worden,” denk ik bij mezelf.

We boffen het vandaag. Vroeg in de morgen is het nog fris maar het is helder en de zon schijnt, wat wil een mens nog meer. De bladeren van de bomen laten zien dat de verkleuring van de herfst al is begonnen. Ik ben blij met de dag van vandaag, voel me weer wat beter en ik kleed me lekker warm aan.

Ja hoor, bij het hek staat F, onze gastheer van vandaag als een adellijke jonkheer op ons te wachten. Wat leuk, altijd kijk ik als ik hier langs fiets nieuwsgierig naar het pad waar we nu naar binnen mogen! We stallen de fietsen.

Ik hoor stilte en de bomen ruisen, milde zachte tinten groen van struiken en bomen nemen ons op. We zijn verrast. Wat is het hier ongelooflijk mooi! Het pad slingert over een fantastisch terrein waar prachtige landhuizen staan. De sfeer brengt ons naar eeuwen terug toen het eerste landhuis hier al stond. F geeft informatie over de tijd van toen en zegt: “Straks thuis bij de koffie laat ik jullie boeken zien over deze omgeving”.

De wandeling over dit ongelooflijk grote terrein is werkelijk fantastisch. Nooit had ik gedacht dat hier achter deze landhuizen zoveel ruimte met bos, vijvers, heuvels, bankjes en andere gebouwen zouden staan. Het lijkt hier wel een Engelse landschapstuin. Slingerende zachte paden vol met beukennootjes nemen ons mee het bos in met daar achter glooiend terrein met een groen fluwelen tapijt van gras. Er komen twee heren in groen boswachterskleding op ons aflopen en we maken een praatje met elkaar. “Ik ben de eigenaar, in 1991 heb ik dit alles gekocht”, horen we hem zeggen. “Wat bijzonder leuk, om de eigenaar van nu hier te ontmoeten”, zeggen we tegen elkaar.

In de verte zie ik een boerderij en schapen. Nog veel verder zien we het zandpad waar we zo vaak fietsen. We wandelen verder en verder en we verbazen ons over het water dat een schipsloot wordt genoemd. Deze sloot kwam uit in de Drentse Aa waarmee men vroeger naar Groningen voer. In de lente werd het huisraad, het serviesgoed en alles wat ze nodig hadden naar hun buitens vervoerd en in de winter moest dit alles weer terug naar hun huizen in de stad..!

Bankjes en picknicktafels nodigen uit om hier te genieten. Wij lopen door. We komen nu in het Franse deel van de tuin. Rechte en diagonale paden leiden ons door het bos. Aan de achterkant zien we weer het mooie fietspad van zand dat me nooit verveelt. Straks op de terugweg zullen we er langs fietsen. We horen opnieuw de klaterende fontein die met schitterende bogen zijn waterspetters alsof ze van zilver zijn, laat vallen. Langs de mooie grote ronde Italiaanse kruiken voor het bewaren van olijfolie komen we weer bij onze fietsen.

Zoals altijd na de woensdag wandeling drinken we met elkaar koffie. We pakken onze fietsen en rijden langs de achterkant van onze wandeling over het bekende slingerende zandpad naar het huis van F.
Hier smaakt de koffie met cake ons heerlijk en we praten en lachen wat af. Het boek met informatie over de buitens van vroeger gaat van hand tot hand. De wandeling van vanmorgen was een verrassing en het maakt me nieuwsgierig naar de tijd van vroeger.

Een gedachte over “De woensdag wandelclub maakt nieuwsgierig, ra ra waar is dit?

  1. Wij waren vandaag in de botanische tuin van de Universiteit van Utrecht. Wat zou jij daar ook genieten Ans. En stralend weer…

    Tsjikke  

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s