Verrukkelijke val appels uit de tuin van Loes en Eric.

“Kom je bij ons val appels halen? Wij kunnen er niet tegen eten en het is zo zonde als ze niet goed benut worden,” zijn de woorden van Loes. Ik knoop het in mijn oren.

De beginnende herfst laat zich al duidelijk zien, daar horen rijpe appels bij en zeker ook veel val appels. ” Niet elke appel hoeft volmaakt rond en glanzend te zijn, juist die appel die afwijkt van kleur of vorm is het waard om van te genieten en er iets lekkers van te maken”, denk ik bij mezelf.

Onze kleinkinderen, Jolijn van vijf ­en Julius van twee jaar logeren dit weekend bij ons. Met hen wil ik een appel feestje vieren. Het is vandaag een heerlijke heldere dag, zon en prachtige wolken partijen sieren de lucht. Eind van de middag lopen wij met Jolijn en Julius de tuin van Loes en Eric binnen. Julius kijkt met zijn prachtige bruine kijkers verrukt om zich heen. Zijn knuistje ligt stevig in mijn hand verankerd. Hij vindt het spannend en vreselijk leuk om met ons mee te gaan. En Jolijn doet er zeker niet voor onder. Haar spontane babbels zijn even op de achtergrond. Nieuwsgierig tuurt ze door de ruime tuin. Het kan ook niet anders, dit heerlijk oord heeft een rustgevend blij effect op wie van puur natuur houdt. De stilte van de tuin neemt ons in zich op.

“Fijn, daar zijn jullie al, kijk maar rond en pluk de appel maar die los aan zijn tak hangt. We hebben al val appels voor je klaar liggen en ook goudreinetten. Je wilde toch een appel-cake bakken?” Ach het roert me, die Loes en Eric toch, wat ervaar ik hier weer gastvrije hartelijkheid en warmte! Het is goed te zien dat het eind september is. Veel appelbomen zijn al geoogst en juist dan vallen die bomen met fel rode appels op die naar ons lonken. Helemaal achteraan pronken stevige glanzend rode appels aan de zwaar buigende takken. Je moet er wel naar kijken!
We zien ook de Groninger Kroon: “De groene appel met een zacht zure smaak”, zegt Loes. Ik zie veel zacht groene appels en mooie ronde glanzend groen met rode blosjes op hun bolle rondingen.

Heel veel appels aan de bomen.

Met kinderen door deze tuin lopen is verrassend. Ik had ze al verteld over de kippen die hier zoveel lekkere eieren leggen. Dat zijn Jolijn en Julius niet vergeten. ” Waar zijn de kippen oma? ” Daar gaan wij natuurlijk eerst naartoe. Uitgebreid staan we er naar te kijken. Eric komt, hij strooit graan in het hok. De kippen zoeken gretig de korrels op. En kijk eens, hij haalt een kip uit zijn hok. Rustig ligt de kip op Eric zijn arm. De kinderen en wij kijken verbaasd dat dit beestje zo ontspannen blijft, niks onrustig gepik of zoiets.

” Nee hoor, ze kennen mij, ze weten immers dat ik ze eten geef en voor ze zorg. Toen ik ze net had heb ik ze geleerd op stok te gaan zitten slapen. Dat is beter en gezonder voor ze. Aai hem maar hoor, dat kan best.” Julius kruipt dicht tegen me aan en ook Jolijn houdt voorzichtig afstand. Onder de indruk en verwonderd kijken we naar de kip en de stok in het kippenhok.

Prachtige kippen en heel mak, ze laten zich zo oppakken.

Heerlijk een appeltje en Oost – ­ Indische kers etend lopen Jolijn en Julius te genieten. Dat is toch bijzonder dat je zelfs een rood oranje bloem kunt eten! Ze zullen het hun leven lang niet vergeten denk ik, dit uitstapje is zo mooi anders dan naar een speeltuin gaan! Ik laat ze de vele groene vijgen zien die op die heerlijk warme plek bij het schuurtje hangen. Oranje afrikaantjes en gele goudsbloemen lichten op door de warme zonnestralen. Diep-rode kleine dahlia’s doen me denken aan vroeger en aan het eind in die keurige houten bakken zie ik fantastische tere kleurige bloemen pronken. Hoe heten die bloemen ook al weer?

Ach, wat is het toch iedere keer weer mooi om in deze tuin te lopen. De tuin is keurig ingedeeld met nog veel meer mooie houten bakken waar groenten, bloemen en kruiden in staan.
Grote oranje pompoenen sieren de veranda. De paarse herfst asters zijn een lust voor het oog en in de bloembakken tegen de gevel van het huis groeien nog enorm veel felrode, oranje en gele bloemen.

Dat smaakt en de eetbare bloemen vinden ze ook lekker.

Loes neemt ons mee. ” Hebben jullie de kweeperen wel gezien? Kijk toch eens, één zo’n kweepeer kan wel een kilo wegen. Doet het je niet aan een Middeleeuwse vrucht denken? Kijk toch eens naar zijn bolle vorm!” Verbaasd voelen we hoe zwaar de kweepeer is.
Het is welletjes, tijd om naar huis te gaan. Met aan iedere hand een tas met de heerlijke buit van vanmiddag lopen we terug naar huis. Dat wordt straks appelmoes maken en appelcake bakken!  En Jolijn mag helpen!


Kijk haar daar eens zitten aan tafel. Jolijn mag de appels in stukjes snijden. Geconcentreerd en voorzichtig is ze aan het werk. De appels geuren de keuken fris zuurzoet en de appelmoes doet ons watertanden, de kinderen vinden het heerlijk!

Zondag gaan we weer op stap met een volle tas met val appels. We gaan naar de varkens van Zorgboerderij De Mikkelhorst. In het groene land lopen we het hekje door naar het eind van het graspad waar varkens een heerlijk leven hebben. Kijk maar, ze wroeten in de rulle grond, badderen in een diepe poel water, eten vele eikels en ze houden van luieren. Varkens schijnen slimme en schone dieren te zijn. Ze kunnen niet zweten, daarom rollen ze door de modder en zoeken ze verkoeling.

Varkens hebben hier een goed leven.

De varkens komen gelijk op ons af, de plastic tas knispert, ze weten dat er eten is. Jolijn gooit een appel naar hen toe en een appeltje lusten ze graag! Hoe is het mogelijk, een hele dikke appel malen ze snel tot moes. Het sap druipt langs hun bek en het lijkt alsof ze ons met pretogen aankijken ook al hangen de grote oren voor hun ogen. Jolijn en Julius gooien ijverig appel na appel naar de varkens. Ik hoor blijde kreten van de kinderen. Zoiets kleins als met je kleinkinderen appels voeren aan de varkens is vandaag een belevenis!

We gaan weer naar huis.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s