Herindelingsverkiezing Groningen in Zorgboerderij De Mikkelhorst.

Er klinkt een vraag: “Wil je mee werken als stembureaulid?”
“Ja, dat wil ik wel, het lijkt mij leuk om zo’n verkiezingsdag op het stembureau eens mee te maken,” denk ik . Zo is het begin. Er hoort ook een cursus volgen bij met een heus examen. Die cursus is nog leerzaam en leuk ook. En het examen? Ach, dat is ook snel met goed gevolg gedaan.

Op 21 november is het zover. Vandaag wordt de gemeenteraad van de nieuwe gemeente Groningen gekozen. Haren en Ten Boer met hun bij behorende dorpen worden per 1 januari 2019 samengevoegd bij Groningen. Oei, dit is niet wat velen willen. Zal dit te merken zijn op deze verkiezingsdag? Ik word in het stembureau in Zorgboerderij De Mikkelhorst verwacht. In de vroege morgen om half zeven, het is nog donker, loop ik door de stille straten. In de verte zie ik licht branden. Daar is het stembureau. Wat ziet De Zorgboerderij De Mikkelhorst er vriendelijk uitnodigend uit! En wat is dit een mooie plek , ik ben blij dat ik vandaag juist hier mag zijn.

Zorgboerderij de Mikkelhorst.

Ik vind het spannend want nooit eerder heb ik als stemburaulid gewerkt. Hoe zal dat zijn? Binnen kijken een paar vriendelijke ogen me aan. De voorzitter en plaatsvervangend voorzitter openen de doos met materialen die vandaag nodig zijn. Samen zetten we alles duidelijk en overzichtelijk klaar. Niet alles is nog aanwezig. We kijken rond of het misschien op een andere plek ligt. Dat is niet het geval. Maar al snel zien we lichten van een busje dat aan komt rijden. Ja hoor, daar zijn de spullen waar we op wachten. We maken kennis met de manager van de zorgboerderij . Hij is een vriendelijke gastheer.
Mijn eigen stem pas heb ik bij me. Precies om half acht ga ik stemmen. We zijn er klaar voor. De taken zijn duidelijk, de kiezers mogen komen!

Wie er vooral binnen komen, zijn de mensen die op deze zorgboerderij hun dagbesteding hebben. Ik hoor vrolijke stemmen. Zij vinden het fijn om hier te werken. Mij valt op dat er zo’n warme sfeer hangt, deze werkplek voegt zoveel voor ons allen toe. De positieve uitstraling van deze mensen komt bij me naar binnen.
De eerste kiezers komen stemmen. Steeds weer gaat de deur open. Koude lucht blaast naar binnen. Ik vind het leuk om mensen te verwelkomen, hun stempas en identiteitsbewijs te controleren, of kiezers het stemformulier te overhandigen. Het loopt goed. Ik verveel me geen minuut. Het is ook erg leuk om bekenden te zien. Er klinken heldere kinderstemmen. Kleine kinderen die met hun ouders mee zijn mogen het rondje kleuren en het formulier in de grote stembus laten glijden. Een jonge dame komt binnen. Ik meen te zien dat ze mogelijk gezichtsproblemen heeft. “Wilt u een loupe gebruiken?” vraag ik. Ze neemt de loupe dankbaar aan en ze gaat stemmen. Ze heeft extra tijd nodig. Het lijkt me lastig om tussen al die namen de weg te vinden. Er komen twee oudere mensen binnen ieder met een rollator. De gezichten en handen zijn stijf en blauw van de kou. Het identiteitsbewijs te voorschijn halen vraagt tijd en energie. Zittend op hun rollator stemmen ze. “Wij hebben onze plicht gedaan,” hoor ik ze zeggen als ze de kou weer in gaan. De burgemeester komt, hij doet zijn rondje langs de stembureaus. “Zal dit voor hem de laatste keer zijn?”, denk ik in mezelf.

De verzorging in de Mikkelhorst is prima! Er is lekkere koffie met zelfs wat lekkers er bij. Er wordt voor ons een lunchpakket bezorgd en we mogen dit keer om de beurt een heerlijke warme maaltijd nuttigen. We zijn gewaarschuwd. Deze extraatjes hoeven we een andere keer niet meer te verwachten. Na een dikke vijf uur heb ik pauze. Andere stembureauleden nemen de taken over.

Als ik verfrist terug kom zie ik warme plaids over de benen van de stembureauleden. Buiten waait een vrieskou en de open deur blaast al die kou naar binnen het stemlokaal in.
We hebben het heel gezellig met elkaar. We leren elkaar kennen en al samenwerkend zijn we een goed team. Het valt me op dat veel kiezers het best pijnlijk en lastig vinden dat Haren samengevoegd wordt bij Groningen. Ik begrijp die gevoelens.
De opkomst valt me mee, we vervelen ons geen moment.

In het begin van de avond is het nog druk met kiezers. Maar dan klokslag negen uur is het stemmen gebeurd. Het is tijd om alle formulieren open te vouwen, te ordenen en te tellen. De telling gaat gesmeerd. Ik verbaas me er over. Het is even een klusje, ik krijg het er zelfs warm van! Volgens voorschrift ruimen we alle formulieren en andere zaken keurig op. Al snel zie ik in het donker buiten opnieuw de lichten van het busje dat aan komt rijden. Alles wordt correct afgehandeld en meegenomen naar de plek waar alle formulieren nog eens geteld worden. Tegen elf uur zijn we moe en voldaan. We nemen afscheid van elkaar. Onderweg naar huis denk ik: “Helpen op een stembureau wil ik wel vaker doen, het is me goed bevallen!”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s