Een bloesemtocht langs de Linge en een idyllisch landgoed.

Het is zo ver, de fruitbomen bloeien! We hebben er op gewacht, het liefst willen we de appelbloesem zien. We zoeken een mooie wandeling uit die ons langs de boomgaarden leidt. Bij het dorpje Deil rijden we Enspijk binnen. In de buurt van de witte kerk met de bakstenen toren parkeren we de auto. Wat is dit een schattig dorpje! De wandeling kan beginnen.

Witte kerkje in Enspijk

De huizen en boerderijen liggen er vredig en rustig bij. Het is vandaag, 24 april mooi zonnig weer met een fris windje, lekker wandel weer! We slaan het paadje in met de vele knotwilgen en schapen met rondspringen de lammetjes. We hebben er zin in en we verheugen ons op de bloesem van de appelbomen. We lopen omhoog naar een dijkje en.. ziedaar, een heerlijke theetuin met terras in de boomgaard. Lekkere luie tuinstoelen met eigen gemaakt gebak lonken ons naar binnen. De cappuccino met appelgebak en slagroom geven ons energie voor deze prachtige wandeling.

Bootjes varen langs de aanlegsteiger van de theetuin-boomgaard.

Het is druk met wandelaars en vele dappere fietsers. Iedereen geniet, het maakt de sfeer zo vrolijk.

We steken bij de brug de slingerende rivier de Linge over. Nu lopen we over een mooi dijkje met het uitzicht op de kabbelende Linge. We kronkelen a.h.w. mee met de lenige Linge. Deze rivier stroomt met haar 108 kilometer door de Betuwe van Doornenburg tot Gorinchem. Ze is één van de langste geheel Nederlandse rivieren.

De eerste bloesem aan de appelbomen laat zich in hun pracht al zien. Wat gaat de groei en bloei van de fruitbomen met dit warme zonnige weer snel! De bloesem staat wijd open, nog even en de bloesem tijd is voorbij! Wij zijn de enigen niet die het er deze dag van nemen. We komen enkele wandelaars, maar vooral veel fietsers tegen. Iedereen geniet. Ik zie zoveel blijde mensen. Tja, als je deze omgeving en al die feestelijke bloesem aan de bomen ziet dan word je vanzelf ontspannen en opgeruimd.

Ik maak een praatje met een man en vrouw die pauze nemen. “Wat is het hier prachtig mooi, wij genieten volop, ” hoor ik haar zeggen. “Wij komen uit Marum in Groningen en daar heb je zoiets niet”, voegt haar lachende echtgenoot toe.

Een van de vele gebouwen op landgoed Mariënwaerdt

In de verte zien we contouren van een prachtig landgoed. Eens, rond het jaar 1000 stond hier een Norbertijner abdij met de naam Mariënwaerdt dat ‘het eiland van Maria’ betekent. We lopen de slingerende bospaadjes van Heerlijkheid Mariënwaerdt in. Er staan prachtige boerderijen, hofsteden, die bij het landgoed horen.

Rond het venster bij een van de hoofdgebouwen groeit de blauwe regen uitbundig.

Wat zijn de cultuurhistorische hooibergen mooi, het hooi ligt keurig in blokjes gestapeld. We lopen langs het landgoed waar vandaag een bruiloft gevierd wordt. Feestelijk aangeklede gasten gaan er met fleurige bloemstukken naar binnen. We lopen langs een sfeervolle duiventil en groene grasperken het bos weer in. Wat is dit terrein groot! Je kunt hier zeker dwalen en wel ruim 20 kilometer wandelen. We lopen heel wat kilometers door de boslaantjes met zijn mooie banken, geschonken door de Vrienden van het landgoed. In de verte glinstert het water van de Linge, daar willen we naartoe. Het wordt warm in het zonnetje. Koeien drinken het water van de rivier.

Koeien drink- en waadplaatsen langs rivier de Linge.

We lopen verder en verder. De bloesem van de appelbomen doet je vanzelf verder lopen. Op het eind van het pad rusten we uit op grote stenen. Twee dames die vanuit Geldermalsen wandelen vertellen ons dat we verderop bij de brug niet over kunnen steken. Dat betekent dat we een grote omweg moeten maken. We besluiten onze wandeling te veranderen. We lopen een eind terug, zo zien we deze mooie omgeving van de andere kant. We lopen naar de veerpont. Het is altijd weer een mooi gezicht als een veerpont met fietsers en wandelaars aan komt varen.

Op de veerpont is het vandaag erg druk.

We varen naar de overkant. We hebben zin om nog naar het hek bij de mooie witte molen te lopen. Bij het hek is het gezellig. Veel fietsers stoppen hier voor een fotomomentje. Er komen twee glunderende heren aan fietsen. ” Wat is het hier toch ontzettend mooi, wij genieten zo van deze voor ons andere omgeving. Wij komen uit Appelscha in Friesland en daar heb je niet zoveel bloeiende fruitbomen, vertellen ze ons . Komt u ook uit Groningen?

Molen “de Vlinder” langs rivier de Linge bij Deil.

Dat is grappig, we komen vandaag erg veel Groningers tegen. Zouden ze vluchten voor de aardbevingen? ” Lachend zien we ze verder rijden. Het wordt nu kouder. De lucht betrekt, er komt donkere dreigende bewolking. We lopen terug langs de Linge waar een varend vakantiehuis voorbij komt. Deze prachtige wandeling willen we nog wel eens over doen en dan met de bloesem van de peren en kersenbomen!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s