Het Vogelobservatorium Tij geeft ‘wow’ gevoel!

Dit maakt me nieuwsgierig. Een vogelkijkhut met een zeer bijzondere organische vorm, fantastisch wat ziet dat er indrukwekkend uit! Ik kijk naar een foto van dit vogelobservatorium. Het lijkt wel een droom, zó bijzonder mooi! Ik zie een ronde vorm alsof het een reuzenei is, het is bekleed met riet en staat in het vogelreservaat bij het natuurgebied Scheelhoek, met het uitzicht op broedeilandjes en het Haringvliet. Een voor mij nieuwe plek. O, ik heb zin iets nieuws te ontdekken. Wij gaan er naartoe!

Foto van het vogelobservatorium TIJ in het Haringvliet. (Deze luchtfoto niet zelfgemaakt, maar overgenomen van Natuurmonumenten)

Het is vandaag een droge grijze dag maar dit weerhoudt ons niet om op pad te gaan. Vanuit Goedereede is het maar een klein eindje rijden naar het natuurgebied Scheelhoek. Nooit eerder zijn we hier geweest. Verbaasd kijk ik om me heen. Het natuurgebied Scheelhoek ligt pal achter de brug bij het Haringvliet waar we iedere keer overheen rijden als we naar Goedereede gaan. We parkeren onze auto op de parkeerplaats net voor de zeejachthaven Marina Stellendam. Ik zie enorm hoge masten van al deze zeiljachten, daar gaan we straks nog wel een kijkje nemen.

Gelijk bij de ingang van het stille pad naar het vogelobservatorium kom je al in de stemming van puur natuur. Het gloednieuwe zachte zandpad wordt omzoomd door groen. Er zijn veel mooie doorkijkjes naar water, lisdodden en riet. Sierlijke grassen en bloeiende paarse bloemetjes bloeien naast het pad. Wat is dit alles nu al mooi! Het is muisstil en toch.. Ik hoor de lokroep van vogels, vooral watervogels! We lopen over houten vlonders en vervolgen het bochtig nieuwsgierig makend pad. Er schijnen hier zelfs sporen van de ree en de bever te zijn. Ongelooflijk, wat maakt dit zachte bochtige pad me nieuwsgierig! Dit pad maakt dat je van wandelen gaat houden, van mij mag het nog wel even gaan duren voordat we op het eindpunt zijn..

Deze bijzondere kijkplek is nog maar 2 weken geleden geopend in het kader van het Droomfonds Haringvliet. Vogelbescherming Nederland en Natuurmonumenten hebben dit reusachtig ei ‘gelegd’ aan de rand van het vogelreservaat Scheelhoek. Door een donkere gang met riet en schotten aan weerskanten loop ik het vogelobservatorium in. ‘Wow”, wat is dit bijzonder mooi! Ik kijk om me heen, het is om stil van te worden, zo mooi!

Op de eerste verdieping zijn veel kijkopeningen met zicht op het Haringvliet en de eilandjes.

Ik zie een kunstige constructie van enorm veel korte losse houten balken die met verschillende houtverbindingen tot een mooie ronde vorm komen. Ongelooflijk wat is dit een creatief knap staaltje werk. Het is gemaakt naar het voorbeeld van een ei van de grote stern. Het hele bouwwerk is elf meter lang, en acht meter hoog. Al dit hout komt uit Finland en is als ‘bouwpakket’ aangekomen. Beneden en aan de buitenkant valt de kunstige eivorm op. Verwonderd kijk ik omhoog, ook daar zie ik de ronde ei vorm steeds weer terug komen.

Er gaan mooie bochtige trappen omhoog. Door de openingen zien we de brug van het Haringvliet, broedplaatsen, groene slikken, zand en .. vogels, heel veel vogels! Beneden ben je a.h.w. op het strand en de slikken te midden van rotsblokken en rietwanden. In de tunnel komt veel licht en vogelgeluid naar binnen. Dit reusachtig ei ligt in een watergeul waar je de getijden werkelijk kunt beleven. Vandaag is het hier droog maar morgen moeten misschien de laarzen aan. De naam van dit project ‘Tij’ is zo goed gekozen! Ik kijk door een opening en zie slobeenden, krakeenden, de zilverreiger, veel witte zwanen, kuifeenden. Ach, ik ben geen vogelaar, het is voor mij moeilijk om te zien welke watervogels zich hier bewegen.

Maar daar komen ze de echte vogelkenners met telescopen en goede verrekijkers. Ik hoor ze namen noemen en ik zorg dat ik er wat van leer. “Kijk, daar gaan twee bergeenden en daarachter rechts zwemmen krakeenden. Wat fantastisch, hier staat een telescoop van Swarovski Optik! Ik kijk er door en zo kan ik de vogels die de vogelaars herkennen ook scherp en helder zien. Ik verbaas me over het heldere diep bruine verenkleed van de ‘gewone eenden, de tekening er in is zo goed te zien. Ach, wat is gewoon en of bijzonder? Ik hoor een verbaasde uitroep.

Via een van de kijkopeningen is er zicht op de eilandjes in het Haringvliet.

“Kijk, verdraaid, een enorm grote buizerd heeft een karkas te pakken! Daarachter bij de punt van de slikken, daar is de buizerd te zien!” Iedereen kijkt door zijn kijker en met elkaar duiken we in de vogelwereld. “De grote stern broedt hier wel met enkele duizenden paren, we hopen dat ze heel dichtbij dit vogelobservatorium komen broeden,” hoor ik iemand zeggen.

We parkeren onze auto bij de zeejachthaven.

Onder de indruk van deze zeer bijzonder plek lopen we door de luwte van het mooie pad terug. Natuurlijk wandelen we nog even langs de grote zeilboten van de zee-jachthaven. De frisse wind is koud maar in het bos van Scheelhoek lopen we weer in de luwte. We wandelen de groene en de gele route. Het is de bedoeling dat hier nieuwe mogelijkheden bij komen voor de wandelaar en de fietser, daar verheugen wij ons op! Eén ding weet ik zeker, wij komen hier terug in de wereld van de watervogels. Komt u ook?

De Vogelbescherming heeft tijdens de bouw van dit unieke vogelobservatorium verschillende korte (3 minuten) filmpjes gemaakt. Als u een van de laatste wilt zien? KLIK HIER

2 gedachtes over “Het Vogelobservatorium Tij geeft ‘wow’ gevoel!

  1. Leuk stukje van een prachtige nieuwe plek om de vogels ongestoord te bewonderen. Toen ik er was op 12 april heb ik 2 Zeearenden gezien en og heel veel andere vogels 👍😁

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s