Een top wandeling langs de Nederrijn, Blauwe Kamer en Grebbeberg!

Zelfs de treinreis is al mooi. Het is mooi zonnig weer. We gaan een NS-wandeling maken vanuit Rhenen. De Utrechtse heuvelrug is prachtig, centraal gelegen maar ook druk bevolkt. Wij stappen in Rhenen uit de trein. Deze wandeling is nieuw voor ons, dat wordt genieten.

We lopen via een lange brug de Nederrijn over. Gelijk kijken we al verrast naar het prachtige uitzicht. We zien de groene uiterwaarden, de brede Nederrijn met scheepsverkeer en.. daar achter de hoog oprijzende Grebbeberg! Een reiger staat doodstil zijn prooi af te wachten bij het water. Ik hoor het ronken van de motoren van een schip. In de verte lopen schapen met pasgeboren lammetjes, konikpaarden grazen in het land. Dit wordt genieten! Wat is het hier mooi, zo anders dan thuis! Grote rivieren, uiterwaarden en de hoge Grebbeberg, dit is nieuw voor onze ogen!

We hebben een mooi uitzicht op de stad Rhenen met de Cunera toren.

We wandelen een heel stuk langs de stille uiterwaarden. Het loopt heerlijk zacht over het graspad. Het voorbij razend verkeer ligt achter ons. Het water stroomt met kleine rimpelingen aan me voorbij. We lopen het klaphekje door, in de verte zie ik zo nu en dan een boerderij. Bij de Romeinse wachttoren nemen we een pauze. Dit is een mooi plekje om iets te eten. Zo denkt de snelle fietser die zich bij ons voegt er ook over. Hij vertelt over zijn lange tochten en de vele kilometers die hij maakt. Ik ben blij dat het ons niet om de kilometers en de snelheid gaat.

Hoe oud zal deze boom zijn?

Wij genieten vooral van de natuur en al wat onze ogen zien. Het is ook leuk om mensen te ontmoeten. Daar komen ze, de wandelaars, al pratend en lachend met elkaar. En de fietsers. Vele vooral oudere fietsers. Hun pretogen verraden het plezier van deze tocht.

Op de veerpont is het erg rustig.

De veerpont brengt ons naar de overkant, naar het natuurgebied wat de Blauwe Kamer wordt genoemd. Dit is het rijk van water, moeras, vogels, flora en fauna. We lopen nu aan de andere kant van de Nederrijn met het uitzicht naar de Blauwe Kamer. Die naam is goed gekozen lijkt me want ik zie inderdaad een blauwe waas over dit prachtige natuurgebied. Steeds maar weer moet ik wel naar dat prachtige uitzicht kijken.

Vanaf de Grebbeberg is er een mooi uitzicht op de rivierdelta.

We beklimmen de hoge trappen van de ruim 53 meter hoge Grebbeberg. Wat een contrast is dit met waar we zopas liepen! We lopen nu op bospaden hoog op de Grebbeberg. Bij de uitzichtpunten staan bankjes waar je zeker pauze neemt. Zittend op zo’n zonnig bankje voel ik mijmeringen over het verleden van dit gebied boven komen. We lopen een heel stuk over deze hoge Grebbeberg.

De metalen trappen om de Grebbeberg op en af te lopen.

Op het eind hebben we het uitzicht op de huizen van de stad Rhenen. We lopen nog het centrum van Rhenen binnen. Freek neemt foto’s van de kerk en de lage Nederrijn. De cappuccino met lekkernijen smaken heerlijk en we rusten even uit voordat we de trein weer naar huis nemen. Het was een prachtige tocht!

Vanaf de vroege middeleeuwen kwamen veel pelgrims naar de stad Rhenen voor de relieken van de heilige Cunera.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s