Einde van de lente 2019 op de kop van Goeree.

Het is al half juni, we zitten al in de late lente! Vrijdag 21 juni begint volgens de kalender de zomer. De tijd gaat razendsnel. We zijn benieuwd hoe het er nu uitziet in de Kwade Hoek. Wat staat er in bloei?

Veel kleur in de Kwade Hoek. Zoals roze en paarse orchideeën, gele harige ratelaars, witte vlierbloemen en deze roze duinroosjes.

Er is de laatste week ook regen gevallen dus gaan de laarzen aan. Bij het smalle omhooglopend paadje zie ik ze al staan. De felrode klaprozen. Maar o, ze zijn niet alleen. Ik zie geel, heel veel gele bloemen. Nee ik bedoel niet het raapzaad van een dikke maand geleden dat toen zo welig in de bermen bloeide. Dit is een zacht gele kleur. De klaprozen worden vergezeld door de harige ratelaar. In een lange rij alsof er een lint is aangelegd zie ik er wel duizenden staan. De naam ratelaar is treffend bij dit bloemetje, het past bij de rammelende, roodbruin gekleurde zaaddozen in de nazomer. Het zijn half parasieten die ondergronds grassen aftappen waardoor de grassen niet goed kunnen groeien. Als je goed kijkt zie je op de gele bloem een paars vlekje, er onder zit een kleine wollig- donzig opgezwollen kelk. Prachtig, wat is dit toch een bijzonderheid! Enthousiast lopen we verder. Dit belooft wat, welke bloemen zullen we nog meer tegen komen?

De Kwade Hoek … altijd verrassend.

Stiekem hopen we wilde orchideeën te zien, zal het ons lukken ze te ontdekken? We lopen het laarzenpad in, het gebied dat door springvloed onder water loopt. We hoeven niet over planken te lopen om droge voeten te houden. Al heel snel zien we links van ons een zee van geel en daar staan ze zomaar te pronken. Fier rechtop staan ze, de schitterende orchideeën, tussen al die gele harige ratelaars. Hier hoef je geen speurneus voor te zijn want tussen duizenden harige ratelaars vallen de roze en paarse orchideeën gelijk op. Wat zijn er veel en wat zijn ze mooi! Tussen al deze parasieten kunnen ze uitbundig groeien omdat ze niet door de grassen verstikt worden.

Op de knieën gebukt bewonderen we deze zeldzaam beschermde orchideeën. We verbazen ons opnieuw over de prachtige gevlekte rietorchis en verderop aan de gevlekte lichtere variant. Er staan kennelijk verschillende soorten orchideeën want we ontdekken verschil in blad, kleur en tekening. Mijn plantenkennis is maar zeer beperkt maar o, wat geniet ik van al dit wondermoois om me heen. Freek neemt tijd om ze op de gevoelige plaat vast te leggen en ik zoek een stukje grond waar ik niets beschadig om dit alles van binnen te laten landen..

De gevlekte rietorchis, met prachtige bloemen en gevlekt blad.

We lopen verder het pad af. Ik zoek het zacht groene blad van de plant heemst en zie het begin al staan. Het blad voelt aan als fluweel en de gerimpelde jonge blaadjes zitten nog stijf verstopt tegen de stevige stengel. Ik zal ze in de gaten houden want straks als de zomer verder gevorderd is dan word ik altijd weer blij van zijn zacht roze -lila bloem. Wij gaan nog veel verder want we zijn nieuwsgierig of er verderop in de natte duinvalleien nog meer harige ratelaars vergezeld worden door de kleurige wilde orchideeën.

We zien ook paars gekleurde orchideeën.

Freek loopt een eind voorop en na een tijd komt hij opgetogen terug. “Daar tussen al dat geel van de harige ratelaars staan wel duizenden orchideeën, ongelooflijk zoveel heb ik nog nooit samen zien bloeien! ” Heel voorzichtig baan ik me een weg naar al dit moois en.. Het is werkelijk een plaatje om te zien. Dat we vandaag zoveel bloeiende orchideeën zouden zien dat hadden we niet voor mogelijk gehouden. Wat is de natuur in de Kwade Hoek in juni toch zeer bijzonder!

Velden vol met zeldzame planten, ook goed te zien met de verrekijker.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s