Fietsend langs terpdorpjes en de Friese Waddenkust!

Boven: Ondergaande zon op het wad bij het dorp Wierum. Aan de horizon is het eiland Ameland te zien.  (alleen op de pc versie).

We kunnen er geen genoeg van krijgen. Fietsen langs de Waddenkust is met mooi weer bijzonder en echt een feest. Het licht van zon en zee doet daar wonderen, het licht heeft vrij spel, zou dat het magische van de Waddenkust zijn?

We gaan vandaag een tochtje maken langs Friese terpdorpjes en de Friese Waddenkust!  Ik verheug me op deze omgeving want mijn verre roots liggen hier. Afgelopen winter schreef ik mijn levensverhaal. Ik dook in het verleden van mijn voorouders. Hun tijden en levens kwamen dichterbij. En toch als je ze niet gekend hebt voelt het ook weer onbekend en ver weg. Wie weet brengt de fietstocht en de mooie natuur me weer een beetje dichter bij hen.

Op en achter de Waddendijk.
In Oosternijkerk schijnt de zon. Prachtige Hollandse wolken drijven rustig boven mijn hoofd voorbij. Het gouden licht van de zon schijnt op de hoge bakstenen kerk uit de 13e eeuw. We halen de fietsen van de auto en we kiezen er voor om eerst het stuk met tegenwind te fietsen. Dan hebben we het vanmiddag makkelijker als we op de terugweg de wind mee hebben. Er staat vandaag een flinke wind maar in deze vlakte waait het denk ik elke dag. Het leuke van deze tocht is dat we door veel dorpjes komen. Met de wind flink tegen is het zwaar trappen maar het geeft ook veel energie!

Na Niawier fietsen we al snel door Metslawier. Ik zie weidse groene velden, koeien kijken me met hun grote ogen herkauwend aan. De bomen ruisen, en wat is het een lang eind trappen op deze fietspaden naast de kaarsrechte en bochtige wegen.. Ik houd de naambordjes van de dorpen nauwlettend in de gaten want ik weet dat mijn nichtje Anneke in een dorp in deze omgeving woont. Ineens zie ik een bord met de naam Aalsum, daar moet ik zijn! Nu is het zoeken naar het adres. Dat kan toch niet moeilijk zijn in zo’n klein dorpje? Iemand wijst me de weg en al snel zie ik een mooie woonboerderij met een fantastisch mooie droomtuin. Kleurige bloemen, bramen, appels en druiven hangen te pronken, de bewoners hier moeten wel groene vingers hebben!

De eigenaren van deze tuin hebben groene vingers.
In het historische stadje Dokkum is het druk met toeristen. De masten van de boten rinkelen vrolijk, boten varen door de stad. We eten een ijsje en we fietsen verder over een mooi pad naar Damwoude. Akkerranden zijn versierd met kleurige bloemen schapen koeien en paarden grazen in het land. Het centrum van Dokkum. Deze eend wacht tot hij een stukje van de ijswafel krijgt.In Damwoude bij de bakker nemen we een kopje cappuccino met gebak. Bij de Sint- Benedictuskerk uit de 12e eeuw zie ik een informatiebord over het wandel en of fietspad, het Kloosterpad 1453. Aan het eind van de middeleeuwen had Friesland ruim 50 kloosters. Vanuit de 12e eeuwse Cistenziënzer abdij Claercamp werden veel nieuwe kloosters gesticht. Tussen verschillende kloosters ontstonden paden, de kloosterpaden. Dit pad verbond de abdij klooster Claercamp van Rinsumargeest met de abdij van Dokkum via het Barraconvent van Burgum met het klooster van Smalle Ee van Drachten. We voelen ons te gast bij de schapen. Meestal blijven ze gewoon stil staan of liggen op het gras of de weg.

We hebben geen tijd om alle kerken te bezichtigen. Het zou ook niet kunnen want veel deuren zijn gesloten. Toch is het al mooi om de kerken van buiten te bekijken. De geschiedenis ligt verstopt achter de oude stenen. Via Rinsumargeest fietsen we langs een bord met informatie over het Claercampermeer. Het is niet de eerste keer dat we hier zijn. Het is fijn om hier weer terug te komen.

Ontmoeting onderweg. Wat leuk, een fietser op een picknickbank maakt een praatje met ons. Hij fietst vanuit het plaatsje Oenkerk, hier niet ver vandaan, mijn ouders zijn er opgegroeid. Hij vertelt ons dat hier het grote middeleeuwse klooster Claercamp stond. In 1165 begon men het te bouwen maar in de 80 jarige oorlog in 1580 besloten de staten van Friesland dat klooster Claercamp steen voor steen moest worden afgebroken. Ze waren bang dat het klooster als vesting door de Spanjaarden zou worden gebruikt..

Bij de kloosterkapel in Sybrandahûs het 13e eeuwse kerkje, staat de tijd stil. We boffen het, je kunt de sleutel vragen bij de achterliggende kosterswoning. We gaan het sobere kerkje in. “O, als de stenen eens konden praten”, denk ik. Hier op een boerderij in Sybrandahûs is o.a. mijn grootvader geboren! Buiten in het zonlicht staan oude graven. Ik lees de namen en.. ja hoor, ik lees Aukje van der Kooi. Dat ga ik uitzoeken, ze zou een ver familielid kunnen zijn. We maken een praatje met twee mensen die zeilend op hun tjalk door Friesland varen. We vinden deze plek allen bijzonder.

Kloosterkapel in Sybrandahûs.

Onze tocht brengt ons naar nog een bijzonder kloostermuseum in Jannum. Op de terp staat het middeleeuwse kerkje met een Romaans doopvont en verschillende sarcofagen. Als je in dit verstilde kerkje in de nis op het kussen zit, moet je wel tot nadenken komen. De deur staat open, ik hoor de bomen ruisen.. Achter de kerk staan vier terphuisjes met een ver vrij uitzicht op het prachtige Friese platteland. Ze zijn te huur. Ik loop naar één van de huisjes, ik zie een oude waterput. In het zonnetje zitten ze met glinsterogen. Een oude moeder en haar zoon. “Ik wilde hier zo graag nog één keer zijn en mijn zoon is met mij gegaan”.

We moeten nodig verder, het wordt al later en we hebben nog heel wat kilometers te gaan. In het kerkje op de terp van Ginnum wordt geschilderd door 2 kunstenaressen. We bewonderen hun werk. Via de oprijlaan van de Harsta- Hoeve rijden we al snel de hoge terp op naar de kerk van Hogebeintum uit de 12e eeuw. Het uitzicht op deze 9 meter hoge terp is fantastisch mooi en o, wat is het jammer dat al de terpen afgegraven zijn. We fietsen nog steeds met tegenwind naar het mooie grotere terpdorp Ferwert met zijn grote oude kerk en rijk verleden.

In Marrum staat een Pannekoekentrein. De ober is aangekleed alsof hij de stoomtrein moet bedienen. We zien de ober met dampende pannenkoeken de trein binnengaan.

Pannenkoeken eten in de treinwagons bij station Marrum-Westernijkerk op de vroegere spoorlijn Leeuwarden-Dokkum-Anjum, ook wel het Dokkumer lokaaltje genoemd.

We hebben de harde tegenwind bijna gehad want als we Westernijkerk achter ons laten word ik blij als ik de rechte lijn van de zeedijk zie! Boven de zeedijk is het licht, daar zijn de kwelders, de slikken en de Waddenzee! Bij het monument zien we in de verte Ameland en Schiermonnikoog liggen.

Nieuwsgierige koeien op het buitendijkse wad.

Van 1963 tot 1993 is er over 66 kilometer van de Afsluitdijk tot Paesens -Moddergat gewerkt om de zeedijken op deltahoogte te krijgen. Met de wind en het zonnetje in de rug fietsen we nu met gemak buitendijks over een prachtig fietspad. Schapen staren me aan, overal ligt schapenmest. Het is een kunst om het dikste vuil te vermijden, ik ruik de scherpe mestlucht. Friese paarden galopperen over de groene kwelders, zwaluwen scheren door de lucht. In de verte vaart de boot naar Schiermonnikoog of Ameland. O, wat is dit heerlijk genietend fietsen! Het wordt al maar later en kouder. In de verte doemt de kerk bij Wierum op. We bewonderen de zonsondergang op het Wad bij Wierum. Dit is vandaag toch echt het allermooist, er zijn geen woorden voor. In het donker rijden we het laatste stuk naar Nes. We zijn koud en moe, als we terug bij de auto in Oosternijkerk zijn. We hebben genoeg kilometers in de benen maar o, wat was het een mooie tocht!

Omdat een deel van het dorp Wierum in zee is verdwenen, staat de kerk nu direct aan de dijk en niet meer in het centrum. We hebben geluk dat we deze prachtige zonsondergang mee kunnen maken.

 

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s