Een dagje uit naar Schiermonnikoog!

Ik lees een berichtje:”Mam, ga je morgen met mij en de kinderen mee voor een dagje Schiermonnikoog?” O, heerlijk, natuurlijk ga ik mee, daar heb ik echt zin in! Een dagje Schiermonnikoog, dat lijkt me ontzettend fijn! Jaren lang ben ik er niet geweest, zou het eiland nog hetzelfde zijn?

We gaan al vroeg op pad want er zijn verschillende omleidingen op de weg. In Lauwersoog zindert vakantiegevoel om me heen. Het is vandaag mooi weer en daar profiteren vele dagjesmensen van. Ik moet denken aan mijn schoonouders die vroeger als ze in ons huis vakantie vierden, altijd een dag genoten bij familie op Schiermonnikoog. We klimmen omhoog naar het al drukke bovendek. Maar we vinden een plekje. Christien gaat met Jolijn en Julius de benen strekken en ik maak een praatje met de toeristen naast me. Ik kijk naar de blauwe glinsterende zee. Wat is zo’n overtocht toch een plezier om mee te maken! Ik geniet er met volle teugen van! Christien komt terug, ze geeft me heerlijke cappuccino en appeltaart, wat lief!

Ontmoetingen onderweg. Op Schiermonnikoog staat de bus die ons naar het dorp rijdt. We staan vooraan in de overvolle bus naast de chauffeur. We rijden langs het pad dat naar ‘Bungalowpark de Monnik gaat. “Daar gingen we vroeger naartoe, naar het huisje dat ‘Geboeid heet”, vertel ik. “O, in dat huisje bouwde ik eens de badkamer bij familie R”, hoor ik de chauffeur zeggen. ” Wat grappig, ja, hier op Schiermonnikoog kennen de mensen elkaar vast allemaal”, denk ik. De chauffeur kan me zelfs het adres noemen van een nichtje dat hier woont. Ik knoop het in mijn oren.

De rode vuurtoren van schiermonnikoog. Deze is dag en nacht bemand.

Bij ‘Fietsverhuur Soepboer’ huren we fietsen. Christien haar bestelde bakfiets staat al klaar en ik kies een fiets met een kinderzitje achterop. De kinderen zitten gezellig naast elkaar, ze kunnen goed alles om zich heen zien. Het is een lichte bakfiets. Ik bewonder Christien. Dapper trapt ze de fiets met haar kostbare vracht door het dorp naar de schelpenpaden. Direct na het dorp is het stil, we komen al geen mens meer tegen. We fietsen door de duinen waar gezellige vakantiehuizen staan. In het dorp is het druk bij de terrasjes en de winkels. Maar de eilandsfeer in het dorp kenmerkt zich vooral door het vakantiegevoel!

Op weg naar het brede strand van Schiermonnikoog

Er zijn brede en smalle schelpenpaden maar we kunnen ook de asfaltweg nemen. Na een tochtje door de duinen stoppen we bij het immens weidse strand. Fantastisch, wat is dit een mooi rustig strand! Het spierwitte zandstrand met de blauwe zee is fel aan de ogen. We zoeken een plekje met zicht op de spelende kinderen. Een eindje verder weg hoog op de uitkijk zitten strandwachten te waken op de zwemmende badgasten. Jolijn en Julius vermaken zich al snel. Julius rent achter de rondvliegende zeemeeuwen aan. Christien en de kinderen lopen naar de zee, ik pas op de tassen. “Tjonge, wat is dit een oord van rust, wat een verschil met Borkum waar we vorige week waren, zucht ik als ik een moment mijn ogen sluit.. De zon maakt me slaperig, ik zou hier zo een dutje kunnen doen!”

We willen nog meer van het eiland zien. Na het eten van een ijsje pakken we de tassen weer in. Bij het toiletgebouw spoelen we de handen en de voeten en we stappen weer op de fiets. O, wat is het hier heerlijk fietsen, ik zou het hele eiland wel rond willen fietsen! We gaan richting de rode vuurtoren. Via het Vuurtorenpad klimmen we omhoog. Het uitzicht is prachtig en de tuin bij het huisje er pal achter is versierd met jutterspullen. We fietsen verder over de schelpenpaden door de duinen terug naar het dorp.

“O, dit is de streek waar het nichtje woont, hier moet ze wonen”, zeg ik tegen Christien. Ik loop achter om het huis en roep iets door de open achterdeur. En ja hoor, daar komt ze. Hoe is het mogelijk, na elkaar vele jaren niet te hebben gezien, herkent ze me direct. Hartelijk worden we naar binnen uitgenodigd. Er valt veel te vertellen en bij te praten. Het kopje koffie en de limonade smaken opperbest.

Een prachtig grote moestuin midden in het dorp Schiermonnikoog.

Maar, het mooiste wat we mogen bewonderen komt nog. De vraag is: “Gaan jullie mee naar de tuin?” We steken over bij het paadje achter het huis en.. Ik geloof mijn ogen niet. Een ongekende droomtuin staart me aan, wat een ongelooflijk grote gezellige leeftuin is dit! Ik zie kleurige bloemen, appel- en perenbomen, frambozen- en bessenstruiken, een keurige moestuin, bruine kippen en een trotse haan. Er staat een gezellige grote eettafel met stoelen, luie ligstoelen en er zijn schuren voor de fietsen. “O, dit is vast de plek waar je graag bent”, zeg ik. “Ja, ik werk hier graag in de stilte van de tuin, ik heb al 150 potten jam gemaakt,” is het antwoord.

Het is tijd om te vertrekken, we nemen afscheid. Onder de indruk van alles wat ik zag, fietsen we op aanraden van het nichtje naar het restaurant ‘De Vier Dames’. Dit is een goede keus, het is hier rustig, we hebben ruim plek om te zitten en het eten is voortreffelijk! Na het afrekenen hebben we mooi de tijd om de fietsen weer in te leveren. Midden in het dorp is het druk met dagjesmensen die allemaal op de bus wachten. Jolijn ziet een zwemvriendinnetje. Dat is leuk voor de meisjes! Ik zie ze staan, hand in hand bij de bus. O, wat zijn vriendinnen en spelen belangrijk als je klein bent!

De terugtocht gaat prima. De kinderen spelen goed met elkaar, zo vliegt de overtocht voorbij. Ik geniet als ik naar de voorbijrollende golven van de zee kijk. In de verte wordt het eiland Schiermonnikoog steeds kleiner. Over bochtige wegen rijden we door Noord Groningen weer terug naar huis. We zeggen tegen elkaar: “Een dagje Schiermonnikoog is super, die houden we er in!”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s