Verrassend begin oktober op Goeree!

Je zou het misschien niet direct denken maar, wat is het heerlijk om juist als de herfst zich aankondigt, hier in Goeree-Overflakkee te zijn. Als het maar even kan, ook al is het tussen de buien door, grijpen we de gelegenheid aan om naar buiten te gaan.

De eerste wandeling gaat door de kwade Hoek. Een enkele lila bloem van de heemst wiegt zachtjes eenzaam heen en weer tussen het vele uitgebloeide koninginnekruid. De oranje bessen van de duindoorn stralen samen weelderig in de zon. Wij wandelen stil ons bekende pad en we hoeven elkaar niet te vertellen hoeveel we genieten van alles wat onze ogen zien. In de verte kleurt de zeekraal diep rood- oranje. Op het strand buig ik me naar de mooie spierwitte schelpen. Één voor één glijden ze mijn jaszak in. Verschillende tinten groen met zacht geel en bruin wenken de maand oktober naar binnen.

Restaurant “Zee” aan de Brouwersdam.

De eerste flinke storm heeft zijn sporen nagelaten. Het lijkt alsof het strand de Brouwersdam heeft ingeslikt, overal ligt een dikke koek zand. Bij het restaurant de Zee komen de golven woest aan rollen, ze beuken tegen de keien. We lopen verder over het strand, ik raap mooie grote witte schelpen uit het zand. Bij de drie hoge palen klimmen we door het mulle zand het pad omhoog naar het topje van de duinen. Hoog op het duin móet je wel de schuimende zee vaarwel zeggen. Ik zie een bordje met de naam Springertduinen. Nooit eerder zijn we hier geweest, wat leuk! We volgen een smal paadje. Ineens blijven we staan. “Ach, daar ligt hij met opengesperde ogen, een grote dode haas ligt midden op het pad. Wie heeft jou dit aangedaan?” We lopen een rondje en we belanden weer op hetzelfde pad bij het hoge duin.

Als we naar het Springertduin gaan, zien we een flinke bui aankomen. Daarna barst het los.

Maar de volgende dag komen we terug. Na een fikse wandeling klimmen we opnieuw het hoge duin over. We zijn nieuwsgierig waar we uitkomen als we veel verderop linksaf slaan. Geheime paadjes zijn altijd spannend en leuk. Ongemerkt verdwijnen er heel wat stappen onder je voeten en.. je komt vanzelf weer op bekend terrein. Via veel mooie vakantiewoningen en langs weer een geheim stil smal paadje zijn we al snel bij ons beginpunt aangekomen. Wat leuk, we ontdekken verschillende smalle paadjes achter de hoge duinen die je naar de vakantiehuizen in de omgeving van de vuurtoren brengen!

Parasailers op het strand van Schouwen.

Vandaag maken we een uitstapje naar het volgende eiland Schouwen-Duiveland. De lucht is donker maar er zijn ook stukjes blauw te ontdekken. Bij Nieuw- Haamstede lopen we over het hoge Vuurtorenpad naar het strand. Een blinkend uitzicht over de zee straalt ons tegemoet. Wat is dit toch ontzettend mooi! Lopen gaat nu vanzelf. Parasailers zweven langs de duinenrij. Dat moet toch fantastisch zijn, vliegen als een vogel en je mee laten nemen door de thermiek!

Afgeslagen duinen.

De branding kolkt en schuimt, het geluid van de aanrollende golven nemen mijn gedachten mee naar omhoog en ver weg.. We lopen al maar verder en verder langs de verweerde palen die de golven moeten breken. Wie zal het winnen? Ik zie kapot geslagen duinenrijen, verweerde uitgebleekte en kapot gebeukte palen. De zee rolt moeiteloos over de palen heen. Het water schuimt en rollend neemt de zee bezit van het strand.

Een grote vissers boei op het strand gevonden.

Mijn laarzen scheppen door de schelpenbedden, het geeft een schurend ketsend geluid. Mijn jaszakken puilen uit van de vele mooie schelpen die ik niet kan laten liggen. Wat is dit mooi! Het wordt al later. De parasailers ruimen hun boeltje bij elkaar. In de verte kleurt iets rood, okergeel en oranje. Wat ligt daar toch? We bewonderen een grote kunststof boei. Ik denk:”Oei, fantastisch wat een mooi ding is dit! Is er beweging in te krijgen? We raken het ding aan en het beweegt. Maar wat is het groot!” We lopen door naar de auto, we gaan naar huis. Maar thuis laat dit mooie rood-oranje boei ons niet los. “Zou hij er nog liggen? Zullen we terug gaan en hem ophalen? “

Het is wel héél erg donker als we opnieuw het Vuurtorenpad oplopen. Onze ogen moeten wennen aan het pikkedonker. De vuurtoren verlicht het strand voorzichtig met zijn smalle banen. Onze voeten lopen over de zwarte schelpenbedden. We turen de branding af. “Nee, er is niks te zien. Zou de zee hem weer meegenomen hebben? Hier zou hij toch moeten liggen. We zijn al veel verder gelopen, we moeten terug. De vloed heeft hem vast meegenomen naar de duinen.” Ineens licht er iets ver rechts van me op. Verbaasd kijk ik er naar en.. ja hoor, blijdschap welt in me op, daar ligt hij, de boei die we zoeken! We trekken rubber handschoenen aan en samen trekken we het loodzware ding kilometers lang over de schelpen en het strand naar het Vuurtorenpad. Een zwaar schurend geluid vergezelt ons in het stille pikdonker als we verder lopen. “Zou hij wel in onze auto passen? O, hij is vast véél te groot !” Voorover gebogen lopen we door het diepe zand het hoge duin over. Op het eerste bankje bij het Vuurtorenpad blazen we uit en dapper zeulen we onze vondst verder.

Op het strand van Schouwen.

In gedachten zie ik het ding al in onze tuin staan. Ik poets het zand er af. Bij de auto komt de keiharde ontnuchtering. Nee, de boei is véél en véél te groot! De bolling van de boei is met geen mogelijkheid in de achterbak  te krijgen! Wat vreselijk jammer nou! Je hebt hier een aanhanger voor nodig om zoiets naar Haren te rijden. . Nee, we kunnen hem niet meenemen. Ik moet het even verwerken. De gemeente of een andere liefhebber zal zich vast wel over deze boei ontfermen. We rollen onze boei op de parkeerplaats op het zachte gras tegen de groene bosjes. Ik kijk achterom. Een lichte bolling laten we achter ons als we door de stikdonkere laan in de late avond weer naar huis rijden. Nu denk ik  : ” Zou de boei er nog liggen of heeft een geluksvogel hem meegenomen ?”

 

.

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s