Jaarwisseling 2019/2020, een nieuw begin!

Het portier van de auto gaat open. Heel voorzichtig draai ik me om en ik zet mijn benen op de grond. Met beide handen zet ik me af van de stoel om mooi rechtop te kunnen staan. In gedachten hoor ik de stemmen van de fysiotherapeut en neurochirurg : ” Denk er om dat u veel rust nodig hebt, rust, rust, vraag niet te veel van uzelf, dat is moeilijk als u van actie houdt! U moet opnieuw weer leren goed rechtop te lopen. Denk er maar aan alsof u iets op uw hoofd draagt, sta rechtop met de borst naar voren, dat is de goede houding.” Ik zucht eens diep want dit is oefenen en hard werken. Maar wat ben ik blij! Ik sta en loop, stapje voor stapje! Ja, ik ga er voor, rust nemen en oefenen zal ik. Elke dag een stukje verder.

Het is vandaag ook nog maar 3 weken geleden dat ik geopereerd ben aan een lumbale wervelkanaalvernauwing-stenose . Jaren lang had ik rugklachten met uitstraling in mijn rechter been met gemene zenuwpijnen. Ik kreeg een scoliose, ging scheef staan. Van alles heb ik geprobeerd. Rust, bewegen, oefeningen, manueel fysiotherapie, neuroloog, revalidatiearts. Er zou beenlengte verschil zijn. Ik ging zelfs met met mijn schoenen naar een goede schoenmaker voor schoenverhogers. En maar doorzetten, met de hoop om niet geopereerd te hoeven worden. En toch, het eindstation was de neurochirurg. Hij vertelde dat er maar één oplossing was. Een operatie aan de wervels om de beknelde zenuwen ruimte te geven.

Ik ben weer terug en niet bij af.

Na de operatie kan ik me amper bewegen. Pijn, pijn, wondpijn, spierpijn, een drain en infuus, morfine, plat liggen, later kruipend omdraaien.. Langzamerhand besef ik dat de gemene zenuwpijn weg is, hoera, ongelooflijk, ik durf het haast niet te geloven! Lange leve de morfine en pijnstillers.. Maar wat ben ik onder de indruk van de goede warme zorg in het ziekenhuis. Vriendelijke ogen die me aankijken, zachte handen die me verzorgen, een warme deken als ik ril van de kou, extra morfine om ‘de scherpe randjes van de pijn weg te halen’! Emoties overspoelen me. Wat is het fijn om thuis lieve mensen om me heen te hebben. En wat is het fantastisch en een voorrecht dat ik geopereerd kon worden en dat er in ons landje goede gezondheidszorg is!

Aan dit alles denk ik terwijl ik om me heen naar de zee kijk. Ja, we zijn er, op Goeree-Overflakkee! Zittend in de auto is de rit van Haren naar Goedereede te lang. Maar met de stoel in ligstand, extra pijnstillers en zo nu en dan even een rondje op een parkeerplaats lopen is de autorit gelukt! Nu ga ik hier proberen rust te nemen, wandelingetjes maken, verder herstellen en we gaan kinderen en kleinkinderen zien!

Strandclub Zee bij de Brouwersdam

Het is vandaag helder zacht rustig weer. De zee is prachtig, wit schuim op de golven komen rollend dichterbij. Wat is het hier bijzonder mooi! Ik loop de loopbrug op naar Strandclub Zee. Dit is een plaatje! Mensen zitten hier in het zonnetje te genieten en verderop hoor ik stemmen, vooral veel kinderstemmen. Ik weet niet wat ik zie! Is het waar? Is het echt waar wat ik zie? Schaatsen met zicht op de blauwe zee, kan dat?

Er is vrolijkheid, kinderen en volwassenen in felle winterjassen zwieren hier op hun schaatsen hun winters kerstrondje. Ik hoor een doffe plof, ja, vallen hoort er bij, want schaatsen moet je leren! Vaders, moeders, hele families drinken chocolademelk, genieten van de zon, zee en dit winterse ijspret! Ik wil dit ijs ook voelen, ik loop voorzichtig een rondje en ga even in het zonnetje zitten om naar dit moois te kijken.

Boven de Noordzee schaatsen op de ijsbaan van Strandclub Zee.

We lopen nog een stukje langs het strand. Hier is het rustig. Een hond rent over het weidse strand. Wat is het heerlijk om hier weer te zijn! Het loopt wel zwaar, je kunt hier kilometers ver lopen. In de verte zien we de vuurtoren. Zo ver gaan we niet. We keren om. Voor vandaag is het genoeg. Morgen is er weer een dag!

7 gedachtes over “Jaarwisseling 2019/2020, een nieuw begin!

 1. Anneke,wat ben je toch een doorzetter! Geweldig, dat je al weer zover
  bent.! Geniet er van .
  .Voor jullie beide met allen die je lief zijn een heel
  gelukkig en gezond 2020 gewenst!! Met mijn gipspootje moet ik nog een
  tijdje voort . Misschien tot 15 jan. ,maar waarschijnlijk tot eindigde jan.(€
  Jan. Lieve. groet van Gé.

  Like

 2. Wat een prachtige foto van de strandclub Zee, en nog mooier dat je er ,na de onderneming om er te komen, toch mooi bent! Houd rust! Revalideer goed door. Een mooi en gezond jaar!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s