Oudejaarstraditie, Open Toren in Goedereede, de ‘Maria’ klok wordt met de hand geluid!

Het is vandaag 30 december, de sfeer van Oudjaar is aanwezig. Vanaf dag één dat wij hier kwamen was dat sfeertje er al. Met enkele losse lichte en doffe harde knallen liet ze zich al horen. Op ons park De Goede Ree is het heerlijk rustig, muisstil. Maar dichtbij in het dorp Goedereede klinkt een keiharde knal, het lijkt wel een bom die tot ontploffing wordt gebracht! Ik lig op de bank in de kamer en in de lucht zie ik ragfijne slierten rook omhoog gaan. Dikke rookpluimen volgen. Een zwerm gakkende ganzen vliegt over, ze zoeken een veilig heenkomen. Ik herinner me nog van jaren geleden dat we ons verbaasden over het vele vuurwerk in Goedereede. Het leek wel oorlog! Dat er hier zoveel wordt afgeschoten hadden we nooit gedacht!

Ik sta op en loop naar buiten. Op ons terras is het heerlijk fris. Het is lekker om even buiten te zijn! De tuinplanten zijn in winterrust. De siergrassen laten los, ze buigen zich naar de grond. Ik kan het niet laten, pak de bezem, veeg het terras en ruim wat op. Oei, bukken en kracht zetten doet te veel pijn, het is niet goed voor mijn rug, dit moet ik niet doen. Dit is moeilijk voor me, luisteren naar mijn lichaam. Maar het is de beste keus.

Haventje Ouddorp Grevelingenmeer bij zonsondergang.

Ik ga naar binnen, de lucht vult zich met de mooiste kleuren! Liggend op de bank kijk ik omhoog. Zo was het gister ook!  We moésten wel naar buiten. Fantastisch, vuurrood, oranje, lila, paars, de meest mooie kleuren vulden zich boven ons. Bij de haven van Ouddorp, (Grevelingenmeer) ontvouwde zich een groot wonder! Freek maakte mooie opnames en ik wandelde een stukje over de steigers langs de boten en boven op de dijk met het zicht op de Grevelingen. Elke minuut was het anders.  De ondergaande zon was in beweging, de lucht veranderde steeds van kleur, in de wolkjes tintelden de gloedvolle vuurrode en zachte paars blauwe tinten na. IJskoud maar met warme gevoelens van dit natuurwonder reden we later naar huis.

Haventje Ouddorp Grevelingenmeer bij zonsopgang.

“Dat is leuk, daar gaan we naartoe”, zeggen we vandaag tegen elkaar. Vanavond is het Open Toren in Goedereede. De ‘Maria’ klok van de Goereese toren uit 1512 zal met de hand geluid worden. Dit is rond Oudjaar een goede traditie, wij willen er bij zijn! In het stille donker loop ik er naartoe. ” Nu mooi rechtop lopen,” zeg ik tegen mezelf..

De lucht is pikzwart, heldere sterren fonkelen, er klinken knallen van rotjes die afgeschoten worden. Maar ik zie ook een regen van prachtige gouden en zilveren sterren, het eerste echte vuurwerk wordt al afgeschoten! Vrolijke carillonklanken horen bij deze oudejaarstraditie, ik word er blij van! Bij de toren lopen kinderen met verlichte lampionnen naar buiten. De geur van glűhwijn en warme chocolademelk doet me vanzelf naarbinnen lopen. Het is gezellig druk met wachtende mensen. Freek staat al met zijn statief en fototoestel klaar.

Torenverdieping met carillon en klokken.

Het is acht uur. Iedereen is stil. Sterke mensen die de ‘Maria’ klok met de hand zullen luiden laten de touwen vieren. In een gelijkmatige cadans trekken ze aan de lange touwen. En.. ja hoor, we horen het zware warme geluid van deze bijzondere oude ‘Maria’ klok die na de tweede wereldoorlog weer op haar oude vertrouwde plek is gezet. Wat is dit een mooie traditie, 2019 wordt vaarwel gezegd, welkom 2020! Na ruim 10 minuten is het met de hand luiden van de klok klaar, een applaus klinkt!

In de toren wordt de grote ‘Mariaklok’ door 3 mensen geluid.

Veel mensen beklimmen de toren. Zal ik het ook doen? Ik wil het zo graag maar, het is een hele klim naar boven. Ik ga het proberen. Rustig ga ik omhoog, tree voor tree, niet te snel zoals ik het gewend ben. Ik trek me omhoog aan de leuning, dat loopt lichter. Onderweg zijn er verschillende pauze momenten. Er is een vuurtoren tentoonstelling, de klokken zijn te bewonderen en je kunt de beiaardier Jan Bezuijen zien spelen. Daar is het een aardigheid. Kinderen mogen een lied opgeven dat daarna vakkundig gespeeld wordt. Ik zie pretlichtjes in de kinderogen. ” Ik ben de Groninger Knol’s notenkoek vergeten die we u wilden geven maar de volgende keer krijgt u hem”, beloof ik de beiaardier.

Boven op de toren lijkt het dorp in het donker met al zijn lichtjes wel een kerstkaart! Banen licht van de vuurtoren verlichten verderop de lucht. Het is boven op de toren loeikoud, lang blijf ik hier niet staan! De klokken klinken wel erg luid! Voorzichtig daal ik alle treden weer af, dat gaat veel beter dan omhoog lopen! Oei.. het voelt niet lekker, heb ik mijn rug niet te veel belast ? Maar wat is het leuk om deze traditie mee te mogen beleven!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s